Видихнули — розслабилися: в Україні залишилися лише дві «червоні зони»

24.12.2021

За 22 грудня в Україні додалося ще 7 тис. 312 нових хворих на ковід.

 

Найбільше таких у Києві — 1 тис. 211 осіб, на Донеччині — 531, Полтавщині — 495, Львівщині — 417, Хмельниччині — 387.


За добу в столиці та в усіх областях загалом було госпіталізовано 1 тис. 691 людину, летальних випадків — 275. На жаль, в Україні смертність від коронавірусу посідає 3-тє місце після серцевих захворювань та онкології.


Водночас за добу в країні одужала 16 тис. 521 людина, від початку кампанії вакцинації проведено  27 млн 720 тис. 661 щеплення — і це трохи втішає.

 

Адже наразі в Україні вже шість тижнів поспіль епідемічна хвиля трохи знижується, менше стало заражень, госпіталізованих та падає рівень смертності.

 

Тож у «червоній» зоні залишилися тільки Волинська і Запорізька, всі інші регіони з четверга перейшли у «жовту». Прогнозується, що Україна ввійде в 2022 рік навіть з меншим рівнем захворюваності, ніж це було на межі 2020-2021 років.


Утім МОЗ радить не розслаблятися. Оскільки у світі набирає обертів новий штам корони — «омікрон», який вперше виявили у Південній Африці в листопаді, а нині він «гуляє» в 106 країнах на різних материках.

 

Приміром, у США за останню добу зафіксували приблизно 150 тисяч нових випадків, у Великобританії — майже 100 тисяч. Є «омікрон» і в нашій країні.


Всесвітня організація охорони здоров’я заявляє, що в найближчі тижні новий штам стане домінуючим по всій Європі. А це значить, що вже після Нового року наша країна може зіткнутися з черговим спалахом COVID-19.

 

Бо, як правило, попередні хвилі епідемії в Україні повторювали європейську динаміку із «запізненням» на кілька днів. Тож загроза нового сплеску все ще досить висока і зростання кількості хворих може розпочатися вже з січня наступного року.


Тож Всесвітня організація охорони здоров’я закликала людей скасувати деякі зі своїх планів на відпустку, щоб захистити здоров’я населення, оскільки новий штам коронавірусу «омікрон» справді дуже стрімко поширюється.

 

«Скасована подія краще, ніж скасоване життя», — сказав глава ВООЗ д-р Тедрос Гебрейесус.


Франція та Німеччина вже посилили карантинні заходи та ввели обмеження на поїздки, щоб спробувати зупинити поширення нового варіанта COVID-19. Нідерланди запровадили жорсткий карантин на Різдво.


Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я переконані, що, попри поширення штаму «омікрон», корона почне спадати і може завершитися вже наступного року.

 

Нагадаємо, що наразі у світі від коронавірусу COVID-19 померли 5 млн 393 тис. 374 людини (+8 тис. 41 за добу), приблизно 277,5 млн інфікувалися, більше 23,5 млн інфіковані нині, більше 248 млн одужали.