Без прямого діалогу: ФХУ та новостворена Суперліга продовжують чубитися

24.12.2021
Без прямого діалогу: ФХУ та новостворена Суперліга продовжують чубитися

В Україні паралельними курсами тривають два представницькі хокейні турніри. (Фото з сайту ФХУ)

Приїзд президента IIHF Люка Тардіфа до Києва жодним чином не заспокоїв конфлікт у вітчизняному хокеї.

 

І дарма, що очільник світового хокею закликав протиборчі сторони шукати порозуміння в прямому діалозі, все виглядає так, що представники ФХУ та Суперліги, перебуваючи по різні боки барикад, продовжують розмовляти мовою погроз та ультиматумів.


Так, за повідомленням пресслужби вітчизняної федерації, днями відбулося засідання Дисциплінарного комітету ФХУ, де розглядалося питання участі хокеїстів, тренерів, керівників клубів, суддів у змаганнях під назвою «суперліга».


«Для вивчення всіх матеріалів справи потрібен час. Але незабаром рішення буде оприлюднене. До причетних осіб будуть вжиті відповідні санкції, якщо факт порушення буде доведений», — повідомили у ДК ФХУ.


При цьому генеральний директор Суперліги Сергій Варламов звернувся до членів Дисциплінарного комітету із закликом не виконувати «злочинні накази керівництва».


За його словами, органи спортивного правосуддя зазнають неймовірно потужного тиску з боку президента ФХУ Георгія Зубка, котрий начебто змушує членів Дисциплінарного та Апеляційного комітетів ФХУ приймати завчасно озвучені ним у публічному просторі неправомірні рішення.

 

Водночас Варламов наголошує, що хокейна Суперліга діє винятково в рамках законодавства України, зокрема згідно з Законом України «Про фізичну культуру та спорт», і обіцяє надати юридичну допомогу всім тим, хто постраждає від дій ФХУ.


А трохи раніше представники Суперліги звернулися до президента НОК України Сергія Бубки та міністра молоді та спорту України Вадима Гутцайта з проханням вжити заходів щодо дій ФХУ та посприяти її реорганізації.


Власне, представники нещодавно створеної Суперліги наголошують, що хокеїсти, тренери та арбітри не є членами ФХУ, тому не зобов’язані дотримуватися будь-яких правил, які встановлені третіми організаціями.

 

«Устав ФХУ забороняє брати участь у змаганнях, які проводяться не під егідою цієї організації, лише своїм членам», — зауважують у своєму зверненні члени Суперліги.


Сам же Георгій Зубко, доповідаючи на звітному Конгресі про перший рік своєї роботи на високому посту, зауважив, що підпорядкована йому організація оновлюється за формою та суттю.

 

А найбільш знаковою подією 2021 року він назвав входження ФХУ до числа співзасновників Української хокейної ліги (після чого звідти вийшли «Донбас», «Краматорськ», «Маріуполь» та «Білий барс», створивши Суперлігу) та подальше повернення під контроль ФХУ проведення національної першості.


«Не всі причетні особи сприйняли цю подію адекватно, але ми рухаємося шляхом зміцнення нашої національної першості», — резюмував Зубко.

 

Важко сказати, наскільки сильнішою після цього став ЧУ, але про існування в українському спорті двох вагомих хокейних турнірів і одного серйозного конфлікту, думається, говорити можна з повною впевненістю.