В Україні успішно справляються з найтяжчими випадками порушення опорно-рухового аппарату

21.12.2021
В Україні успішно справляються з найтяжчими випадками порушення опорно-рухового аппарату

Під час форуму «4і: інклюзія» повідомили про успіхи в плані реабілітації дітей з проблемами опорно-рухового аппарату. (facebook.com/dru.vckroi)

Реабілітаційні центри Міністерства соціальної політики України мають найкраще технічне забезпечення, відтак найкращі успіхи у відновленні осіб з обмеженими фізичними можливостями.

 

На цьому наголосила директорка Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності Антоніна Салєєва, яка взяла участь у форумі «4і: інклюзія», що був організований Міністерством соціальної політики України спільно з ЮНІСЕФ за підтримки ГО «Сенсоріка».


Її доповідь стосувалася впровадження роботизації та нанотехнологій у реабілітації дітей з порушенням функцій опорно-рухового апарату на прикладі інституту, який вона очолює.


«Понад 12 тисяч дітей з порушенням опорно-рухового апарату, що пройшли реабілітацію в УкрНДІпротезування за останні кілька років, не змогли б подолати свої обмеження без реабілітаційної техніки та технічних засобів реабілітації, в яких застосовані роботизовані системи, сенсорні та інтерактивні комплекси, а також 3D-технології. Цими пристроями ми забезпечені завдяки Міністерству соціальної політики», — зазначила Антоніна Салєєва.


Зокрема, це багатофункціональний роботизований реабілітаційний тренажер для верхніх і нижніх кінцівок, система з біологічним зворотним зв’язком для відновлення ходьби, анатомічний пристрій з постійною динамічною підтримкою тіла.


Успіхи УкрНДІпротезування у плані реабілітації дітей з проблемами опорно-рухового аппарату Антоніна Салєєва продемонструвала на конкретних прикладах.

 

В одному випадку 16-річний юнак, який приїхав до інституту на візку колісному, після серії реабілітаційних вправ зараз ходить, опираючись на паличку.

 

А 4-річний хлопчик, який був лежачим і якому лікарі не давали раніше ніяких прогнозів, наразі навчається у звичайному класі й самостійно ходить.