На Черкащині 70 працівників прокуратури отримали інвалідність і понад 14 млн пенсій: за них взялося ДБР

21.12.2021

На Черкащині 71 прокурорський працівник за останні роки одержав інвалідність.

 

Слідчі Державного бюро розслідувань засумнівалися, що прокурори хворі. Тож взялися за своє розлідування.


Як повідомляється в ухвалі Соснівського районного суду Черкас, триває розслідування «щодо можливих фактів необґрунтованого встановлення діагнозу захворювання та відповідної групи інвалідності працівникам органів прокуратури Черкаської області, що в подальшому призвело до безпідставного нарахування пенсійних виплат та спричинення тяжких наслідків державним інтересам».


Наразі в органах прокуратури Черкащини працює 70 прокурорських працівників, яким у період з 4 грудня 2008-го по 15 грудня 2020 року й була встановлена інвалідність.


«Це може свідчити про те, що працівники закладів охорони здоров’я та медико-соціальних експертних комісій, за попередньою змовою із вказаними прокурорами, використали своє службове становище і внесли недостовірні відомості до офіційних медичних документів 71 прокурорського працівника для встановлення їм діагнозу захворювання та відповідної групи інвалідності, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам, які в 250 і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян», — йдеться в ухвалі суду.


Отож, вивчивши електронні декларації усіх прокурорів з інвалідністю, було встановлено, що вони отримали пенсійні виплати на загальну суму понад 14 млн 73 тис. грн.


За таких обставин у діях працівників органів прокуратури Черкаської області, закладів охорони здоров’я та медико-соціальних експертних комісій вбачаються ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.


Поки що про підозри нікому з цих прокурорів не повідомляли, але ДБР направила запити в різні владні та медичні інстанції про надання інформації та завірених копій документів за період 2008—2020 років щодо встановлення відповідної групи інвалідності прокурорам.

 

Також ДБР клопоче про продовження строку досудового розслідування не менш ніж на 12 місяців.