Грифони залишаться, без купецького дому: у Черкасах сперечаються через проєкт реконструкції Замкового узвозу

10.12.2021
Грифони залишаться, без купецького дому: у Черкасах сперечаються через проєкт реконструкції Замкового узвозу

Будинок із грифонами, який береться реставрувати забудовник. (Фото з сайту zmi.ck.ua.)

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко оприлюднив  фінальний проєкт того, яким буде підніжжя Замкового узвозу.

 

Цей спуск веде з центру міста до Долини троянд і на  набережну Дніпра, найулюбленіше місце відпочинку містян. Утім, біля підніжжя, на вулиці Гагаріна,  збудують кілька житлових будинків.


«Після перемовин із забудовником ми чітко домовилися про важливу річ: тут збережуть двоповерховий будинок, споруджений наприкінці ХІХ століття, який у місті знають як «будинок із грифонами», — зазначає Анатолій Бондаренко.

 

І додає: забудовник зобов’язується повністю реставрувати ту старовинну двоповерхову будову, а зараз продовжує відновлювати історичний вигляд фасаду будівлі колишнього готелю «Слов’янський».


Водночас міський голова Черкас наголошує, що висотність новозбудованих житлових будинків навколо буде такою, щоб зберегти вид на Дніпро з оглядового майданчика у сквері Богдана Хмельницького, який розташований на горі. 

 

«Сьогодні для нас важливо розвивати місто, будувати нове, але водночас там, де це можливо, — зберігати збудоване попередніми поколіннями черкащан, нашу історичну спадщину», — говорить Анатолій Бондаренко.

Таким планують зробити  підніжжя Замкового узвозу в Черкасах.


За його словами, міська влада також планує  розширити Замковий узвіз й обладнати його ще однією смугою для руху. Відповідне доручення вже дано профільним департаментам. 


Після оприлюднення проєкту реконструкції Замкового узвозу до міського голови Черкас посипалися від містян запитання та коментарі в соціальних мережах.

 

Одні називають проєкт реконструкції узвозу чудовим наміром не тільки зберегти історичну пам’ятку, а ще й її реставрувати. Вони переконані, що це стане окрасою міста, бо новобудови матимуть гарний вигляд.

 

Інші обурюються  і запитують, чому в проєкті не збережено будинок купця Школьникова, який зведено на узвозі ще в 1890 році, та пропонують міському голові запропонувати забудовнику іншу рівноцінну ділянку, а на цій розбити парк  та поставити дитячі майданчики.