На порозі «великої європейської війни»: Байден і Путін сьогодні говоритимуть про Україну

07.12.2021
На порозі «великої європейської війни»: Байден і Путін сьогодні говоритимуть про Україну

Путін і Байден поговорять цього разу через відеозв’язок.

Сьогодні, 7 грудня, президент США Джо Байден матиме розмову по відеозв’язку з президентом Росії Володимиром Путіним, повідомляє Білий дім.

 

Це буде їхня перша розмова з липня цього року, і вона відбудеться на тлі зростання напруги навколо України.


Аби Путін не наважився...


Кількома днями раніше держсекретар США Ентоні Блінкен сказав, що у нього є докази планування Росією «масштабної» атаки на Україну. Хоча досі Росія заперечувала чутки про вторгнення та звинуватила Україну в нарощуванні військ.


Президент США Джо Байден особисто прокоментував переговори з російським лідером Володимиром Путіним, які, за даними ЗМІ, можуть відбутися 7 грудня, й анонсував «довгу дискусію» з російським лідером.

 

Байден заявив журналістам, що не приймає «нічиїх червоних ліній», і оголосив про підготовку «вичерпного» списку ініціатив, які не дозволять Путіну «зробити те, чим люди так переймаються», маючи на увазі можливу військову агресію в Україні.

 

«Ми вже давно в курсі планів Росії, і я думаю, що у нас буде дуже довга дискусія з Путіним», — сказав Байден у п’ятницю, 3 грудня. Його слова наводить агенція «Рейтер».

 

У заяві, опублікованій у суботу ввечері, прессекретарка Білого дому Джен Псакі заявила, що Байден «підкреслить стурбованість США з приводу воєнної діяльності Росії на кордоні з Україною та підтвердить підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України» під час розмови з російським президентом.


Україна заявляє, що Росія розмістила бронетехніку, системи радіоелектронної оборони та 94 тисячі військовослужбовців уздовж спільного кордону. Це найбільше скупчення російських військ з моменту анексії Криму в 2014 році.

 

Посилаючись на розвідку, міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Москва може планувати наступ наприкінці січня. Минулої п’ятниці Байден попередив, що зробить так, аби Путіну було «дуже, дуже важко» наважитись і «зробити те, що він може зробити».


Росія хоче дві третини України й Київ?


Німецьке видання «Більд» з посиланням на джерела в НАТО та службах безпеки опублікувало мапу вторгнення Росії в Україну. За їхніми даними, Росія розглядає план захопити дві третини території України включно з Києвом.

 

Високопоставлені джерела видання зазначають, що в разі наказу Путіна російська армія завдасть «одночасної атаки з північного Криму і через сепаратистські території на сході та з півночі». Атака нібито може статися в січні-лютому, якщо доти Україна та НАТО не дадуть відповіді на вимоги Путіна.


У Росії таку публікацію висміяли. Речниця російського МЗС Марія Захарова назвала карту «Більд» «пропагандою, замішаною на ідеології». BBC News Україна намагалася отримати коментар від представників українського МЗС. Водночас західні політики занепокоєні.

 

«Якщо це вторгнення трапиться, це буде велика європейська війна з дуже серйозними наслідками», — написав у своєму твіттері Карл Більдт, колишній прем’єр-міністр Швеції.


Джерела в НАТО розглядають атаку на Україну в три етапи. Видання зазначає, що кожна фаза може стати останньою, тому що все залежатиме від реакції Заходу на вторгнення. На першому етапі Росія планує завоювати південь України, «щоб забезпечити постачання до Криму, а також відрізати Україну від моря, а отже, і від постачання», розказав офіцер служби безпеки.

 

Будуть залучені танки, флот та авіація. Під час цієї фази авіація та балістичні ракети послаблюватимуть військовий потенціал України по всій країні. Якщо це вдасться, то російські танки нібито підійдуть до Дніпра та Полтави. Там, за словами одного з офіцерів, відключатимуть електрику, газ і постачання продуктів.


На третьому етапі російська армія нібито наступатиме на Київ із півночі. Або ж, можливо, атака на столицю відбудеться раніше. Згодом війська просунуться «приблизно до лінії Коростень—Умань, щоб відрізати постачання із Західної України. Тоді можна було б чекати капітуляції Києва, а отже, й України під тиском Заходу».


На думку російської сторони, деескалація ситуації можлива лише в тому випадку, якщо НАТО не розширюватиметься на схід. Вступ України до НАТО у Москві вважають «червоною лінією». Однак у Києві від планів вступити до Альянсу відмовлятися не збираються, заявив у п’ятницю міністр оборони України Дмитро Кулеба.

 

«Я відкидаю ідею, що ми повинні гарантувати що-небудь Росії», — сказав він.


За цієї критичної ситуації українців турбує не лише зміст і результат переговорів Байден—Путін, а й легковажне ставлення української влади до можливих фатальних наслідків російської інтервенції.

 

Під час згаданого звіту міністра оборони України Олексія Резнікова у парламенті і попередження про можливий напад Росії та його терміни телекамери показали картину зали, де під час цих страшних слів депутати зовсім не слухали їх, а жваво обговорювали щось приємніше, своє, і реготали.

 

Дивує і позиція президента Зеленського, який iз затятістю радянського піонера рветься до переговорів тет-а-тет без асистування західних союзників iз кремлівським рецидивістом.

 

На такому тлі виникають побоювання, що  в Байдена можуть опуститися руки і він може піти на поступки кремлівському гравцю-шулеру.