Роксоляна — сильна духом: на 102-му році життя померла зв’язкова Романа Шухевича Ольга Ільків

07.12.2021
Роксоляна — сильна духом: на 102-му році життя померла зв’язкова Романа Шухевича Ольга Ільків

Ольга Ільків. (Архівне фото.)

У Львові 6 грудня пішла у засвіти легендарна зв’язкова Романа Шухевича Ольга Ільків на псевдо «Роксоляна» та «О. Звіробій».

 

Про це повідомив секретар Львівської міськради Маркіян Лопачак.


«Легендарна жінка, що присвятила все своє довге, насичене життя служінню Україні. За її спиною — роки переслідувань, радянських тюрем та важкої щоденної боротьби. Незбагненна втрата для нашого міста і нашої країни», — написав міський голова Львова Андрій Садовий.


Завдяки таким людям, якою була пані Ольга, сьогодні Україна має Незалежність. Ця незламна українська жінка-політв’язень 14 років провела в радянських тюрмах. Вона народилась у 1920 році у Стрию на Львівщині. У грудні 1941 року вступила до ОУН, з 1945 року перебувала у підпіллі, працювала в жіночій мережі ОУН.


У Княгиничах облаштували конспіративне помешкання для Романа Шухевича. Також Роксоляна сприяла організації підпільної хати для нього в селі Грімне Городоцького району. Роман Шухевич через Галину Дидик передав для Ольги «штафетку» (зберігається у ГДА СБУ).

 

У ній рекомендував переїхати з родиною на Донбас i створити там осередок ОУН. Тож у березні 1950 року, за день до переїзду, Роксоляна поїхала до Львова, щоб попрощатися з подругами, але була заарештована співробітниками МДБ.


У 1952 року засуджена особливою нарадою при МДБ у Києві на 25 років. Ув’язнення відбувала в Олександровській, Володимирській централях та Іркутській області. Звільнена 6 лютого 1964 року.


«Я націоналістка і помру націоналісткою, і тільки національний рух дає можливість нації мати своє обличчя, свої звичаї і культуру», — говорила свого часу Ольга Ільків.

 

Вона була переконана, що націоналіст — це той, хто бореться до кінця. І ми, українці, «повинні стояти так, щоб ніхто не посмів простягати лапи до нашої землі».