Вікно у меценатство: на Тернопільщині відкрили «Музей Федоровича»

07.12.2021
Вікно у меценатство: на Тернопільщині відкрили «Музей Федоровича»

Відкриття музею. Володислав Федорович — другий зліва на центровій архівній світлині. (Фото Богдана КОВАЛЬЧУКА.)

Ця нова локація не просто дуже цікава, а й надзвичайно цінна як у культурному, так і в історичному ракурсі.

 

Територія Гримайлівської громади (раніше Гусятинського, а віднедавна вже Чортківського району Тернопільщини), де вона з’явилася, взагалі багата на цікаві природні та культурні й історичні об’єкти.

 

Це і заповідник Медобори, і унікальні карстові озера, і музей видатного вченого та винахідника, уродженця цього краю Івана Пулюя, і місця, пов’язані з життям та творчістю класика української літератури Івана Франка.

 

Тісно пов’язане з цією місцевістю, передусім мальовничим селом Вікно, і прізвище ще однієї важливої історичної особи, яке дотепер, на жаль, не було широко відомим.


Володислав Федорович, громадський та культурний діяч і меценат позаминулого століття, був визначною постаттю в історії не лише Тернопільщини.

 

Його діяльність мала вплив на розвиток української культури і просвітництва в межах усієї тодішньої Австро-Угорської імперії.

 

Відзначився він і тим, що був дуже добрим господарем і дбав про розвиток громад, де були його маєтки. Тож, мабуть, символічно, що і до належного вшанування його пам’яті долучилися жителі новоствореної Гримайлівської територіальної громади. Однак ідея виникла не на порожньому місці.


У 2007 році в селі Вікно завдяки ентузіазму і старанням його жительки Ганни Чемери було створено музей «Незабутні імена», сотні експонатів якого розповідали про історію населеного пункту та тих, хто в ньому проживав і проживає. Він і став базою для створення — за сприяння Українського культурного фонду — сучасного «Музею Федоровича».

 

Про це розповів журналістам під час презентації нової туристичної локації у Тернопільському прес-клубі відомий тернопільський історик та краєзнавець, координатор проєкту «Музей Федоровича у Вікні» Сергій Ткачов.

 

А також про те, що можна побачити в новому музеї та як він розвиватиметься і в науково-дослідницькому напрямку, і в контексті навколишньої туристичної інфраструктури.


На сьогодні заклад має 5 основних тематичних залів. Перший присвячений славному роду Федоровичів та їхньому внеску в розвиток української культури і науки.

 

Другий — власне Володиславу Федоровичу, який, зокрема, був і засновником та популяризатором мануфактурного виробництва килимів і гончарних виробів.

 

Третя зала наповнена історією взаємин Володислава Федоровича та Івана Франка i перебуванням останнього у Вікні. Далі — про участь жителів села у національно-визвольній боротьбі. І насамкінець — експозиція про місцеві культурно-побутові традиції.


До речі, майбутні відвідувачі музею матимуть можливість не лише споглядати та слухати екскурсовода чи аудіогіда, а й, приміром, створити щось за гончарним кругом чи ткацьким верстатом під наставництвом майстра. А у перспективі організатори планують оптимально «вписати» діяльність закладу в усю навколишню туристичну інфраструктуру.


Розповідь Сергія Ткачова доповнив Василь Томчишин, голова тернопільської ГО «Центр громадського моніторингу та аналітики», який є уродженцем села Вікно, тож разом з іншими молодими активістами долучився до створення там сучасного музейного закладу з особливим ентузіазмом.

 

«Я дуже вдячний команді, яка так самовіддано працювала, підприємцям, активним мешканцям села, голові громади. Цей проєкт — приклад для інших у тому, що справу розпочали в селі самі, не чекаючи, поки хтось це для них ініціює. А особа Федоровича — чудовий приклад того, яким має бути український господар, для всіх. Вдячний за підтримку й Українському культурному фонду. Ми хочемо відкрити Вікно Україні!» — сказав він.


Проєкт «Музей Федоровича у Вікні» реалізовується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду і Державного агентства розвитку туризму.

 

Для популяризації об’єкта, як зазначила під час пресконференції начальниця управління культури, охорони культурної спадщини та туризму Тернопільської обласної державної адміністрації Надія Галябарда, навесні буде організовано інформаційний тур до Вікна для представників туристичних агенцій.