Коли ступня — в «кайданах болю»: кому загрожує п’яткова шпора та як з нею боротися

30.11.2021
Коли ступня — в «кайданах болю»: кому загрожує п’яткова шпора та як з нею боротися

Вилікувати п’яткову шпору самостійно дуже складно. Необхідна консультація лікаря і консервативне лікування. (Фото з сайту mgorod.kz.)

Біль нестерпний, а рентген нічого не фіксує

Спершу турбує дискомфорт при ходьбі, коли спираєшся на стопу. Згодом з’являється ниючий біль, потім у ступні поколює і пече.

 

І невдовзі людина починає кульгати або ходити навшпиньках, оскільки вільно стати на ступню неможливо через біль...


Такі симптоми, кажуть лікарі-ортопеди, характерні для п’яткової шпори. Ця недуга ніколи не проявляється відразу. Кісткова тканина по підошовній поверхні стопи розростається поступово, але завважити цей процес без додаткових обстежень немає змоги. І триває він аж доки під час руху, фізичних навантажень при опорі на стопу хворий починає відчувати різкий біль.


«Шпора, кажучи просто, — це кістковий виріст, що виходить iз п’яткової кістки, — пояснює ортопед-травматолог Валерій Ільченко. — Він може збільшуватися до такої міри, що людина зрештою не може пересуватися.

 

У більшості випадків недуга протікає безсимптомно, не викликаючи дискомфорту. Буває навпаки: пацієнт скаржиться на сильні болі в ступні, але на рентгенівському знімку п’яткову шпору не фіксуємо. У такому випадку ставимо інший діагноз — підошовний фасциїт.


П’яткова шпора найчастіше турбує літніх та людей середнього віку і майже ніколи не зустрічається у дітей. Жертвами недуги переважно стають люди з плоскостопістю.

 

При цій патології навантаження на стопу розподіляється неправильно, що провокує сильне запалення м’язових тканин в області п’яткової кістки. Схильність до недуги мають люди із зайвою вагою, спортсмени з великими навантаженнями на стопи, люди з хворими суглобами ніг, а також ті, хто має захворювання хребта.


Зафіксувати недугу лікар може з допомогою найбільш поширеного методу діагностики — рентгенологічного дослідження. На знімку буде видно кістковий виступ неправильної трикутної форми з чіткими краями в області підошовної поверхні п’яткової кістки.

Теплі ванни, компреси, лазер...

Основний принцип лікування, за словами лікаря, — усунення запалення м’яких тканин навколо виросту. Саме це запалення і спричиняє больові відчуття.


«У більшості випадків шпора піддається лікуванню, її можна швидко і надовго позбутися, — пояснює пан Валерій. — Основа терапії — розвантаження п’яткової ділянки ноги. Консервативне лікування передбачає теплі ванни для ніг, компреси з лікарськими речовинами, фізіотерапію, знеболювальні медикаменти. Лікувальні заходи зазвичай доповнюємо призначенням індивідуальних ортопедичних устілок із м’яких матеріалів.

 

Це може бути поролоновий підп’яточник із поглибленням або отвором у центрі. Але, як свідчить мій лікарський досвід, усі ці методи рідко мають стійкий лікувальний ефект. Вони можуть полегшити біль і зменшити дискомфортні відчуття лише на деякий час. Більш ефективними є методи фізіотерапевтичного лікування: магнітотерапія, ультразвук, електрофорез із йодидом калію, новокаїном, лазеротерапія.

 

Приборкати запалення допомагає УВЧ-терапія, яка полягає в застосуванні змінного струму високої частоти і низької напруги та сили. Вплив цих струмів приводить до розширення капілярів у м’яких тканинах, відтак посилюється кровообіг, зменшується біль і запалення. Сеанс УВЧ-терапії триває 10-15 хвилин, для лікування п’яткової шпори достатньо 10-12 сеансів».


Однак лікар наголошує: якщо всі ці методи суттєво не покращують стану хворого, доводиться вдаватися до оперативного лікування.


Народна медицина пропонує свої шляхи вирішення проблеми. Але медики застерігають: «самодіяльність» у лікуванні може спровокувати дуже неприємні речі.


«У деяких рецептах народної медицини пропонують розпарювати стопу. Але цього категорично не можна робити, — попереджує Валерій Ільченко.

 

— Тримати хвору ногу доцільно лише у теплій воді. Рекомендую спеціальні ванночки, але не як засіб лікування, а додаткову терапію. Корисною, скажімо, буде така ванночка: у 10 літрах теплої води розчинити 5 столових ложок морської солі, додати 10-15 крапель хвойного екстракту й опустити ноги в цю купіль на 10-15 хвилин. Однак такі процедури не позбавлять проблем, якщо водночас не застосовувати консервативне лікування».

Найкраща профілактика — активний спосіб життя

Як попередити недугу? Головне правило — носити зручне взуття.

 

«При плоскостопості обов’язково використовуйте устілки із супінаторами. Важливо виконувати комплекс вправ, спрямованих на зміцнення м’язів стопи і гомілки, — рекомендує лікар. — Корисно по 15-20 хвилин у день ходити по масажному килимку, більше ходити босоніж по траві, піску, морській гальці. Добрий метод також — катати стопою по підлозі качалку або м’яч — це також активізує кровообіг у ділянці п’яти».


Для профілактики п’яткової шпори важливо боротися із зайвою вагою, вести активний спосіб життя, але водночас уникати перенапруження стоп.

 

Якщо маєте хвороби хребта і суглобів — вчасно і кваліфіковано їх лікуйте. Але щойно відчуєте перші ознаки п’яткової шпори, відразу звертайтеся до лікаря-ортопеда. Що раніше хворий розпочне лікування, фізіотерапію, то більше шансів на одужання.

 

ДО РЕЧІ


Як правильно накладати лікувальну мазь при п’ятковій шпорі? За словами лікаря, її потрібно нанести на підошву і бічні поверхні стопи, потім для посилення ефекту ліків скласти вдвічі або втричі бинт, змочений в розчині димексиду і води (у пропорції 1:4), зверху покласти целофан і вкутати теплою хусткою або шарфом. Тривалість процедури лікар визначає індивідуально для кожного пацієнта.