Хворий на COVID-19 президент Чехії зі скляного куба офіційно призначив нового прем'єра

30.11.2021
Хворий на COVID-19 президент Чехії зі скляного куба офіційно призначив нового прем'єра

«Урочистість» справляла гнітюче враження.

Президент Чеської Республіки Мілош Земан на спеціальній церемонії призначив лідера правоцентристської Громадянсько-демократичної партії та коаліції SPOLU («РАЗОМ») Петра Фіалу прем’єр-міністром країни.

 

Призначення Фіали відбулося в резиденції глави держави у замку в Ланах, що за 35 кілометрів від Праги.


Церемонія призначення 13-го прем’єр-міністра в історії незалежної Чехії відбулася з певним запізненням, оскільки, за Конституцією, призначення може здійснити лише президент особисто.

 

А 77-річний Мілош Земан відразу після парламентських виборів у жовтні потрапив до реанімації Центрального військового шпиталю в Празі, де перебував 46 днів.

 

Щоб здійснити свій «сакральний обов’язок» призначення нового прем’єр-міністра, минулої суботу Земана забрали зi шпиталю та доставили до його резиденції в Ланах, хоча його стан був далеко не кращим – минулого четверга у Земана діагностували ще й зараження короновірусом.

 

Але «справи кличуть». Тож у неділю президента вивезли на візку до зали, де відбувалася церемонія, та розмістили в герметичному скляному кубі, щоб уникнути зараження присутніх.


Глава держави, який у ході церемонії перебував за загороджувальним склом у, схоже, напівсвідомому стані, все ж спромігся привітати Фіалу з призначенням і заявив, що свого часу він також обіймав цю посаду. Мілош Земан побажав прем’єру успіхів та відчуття добре виконаної роботи.


Петр Фіала, у свою чергу, подякував президенту за призначення у складній ситуації. Він висловив упевненість, що влада буде сильною та стабільною, а також підкреслив, що зробить усе, що в її силах, щоб новий уряд допоміг країні подолати нинішню кризу.


57-річного нового чеського прем’єра Петра Фіалу вважають малохаризматичним політиком, який уникає спілкування зі ЗМІ. Наразі він відомий тим, що критично ставився до Європейської зеленої угоди та участі Росії і Китаю в розбудові чеської АЕС.

 

Він є першим професором політології в Чеській Республіці, оскільки богемолог (фахівець з історії Чехії) та історик за освітою, він створив новий факультет політології в університеті Томаса Г. Масарика в Брно, звідки він родом.

 

Він уже мав досвід журналіста та промоутера Міжнародного Пан’Європейського Союзу. У 2004 році він переміг на виборах ректора університету Томаша Масарика в Брно й обіймав цю посаду два терміни.


У жовтні 2013 року Фіала був обраний до Палати депутатів як безпартійний від Громадянсько-демократичної партії, після свого обрання вступив до партії і 18 січня 2014 року на 24-му конгресі став головою ГДП.

 

З 2017 до 2021 року Фіала був заступником спікера Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки. Під його керівництвом громадянські демократи повернули собі втрачені позиції та популярність серед виборців.


Нині незрозуміло, коли Земан призначить увесь склад уряду, зазначає агенція «Ассошiейтед Пресс». Планується, що президент зустрічатиметься з кандидатами в міністри з понеділка, 29 листопада, до 13 грудня.

 

Доти ж на чолі уряду залишиться мультимільярдер Андрей Бабіш, який після поразки на парламентських виборах подав у відставку. Тож Чехія ще кілька тижнів буде мати двох прем’єрів, іронічно констатує чеська газета «Лідове новіни».