«Вовина тисяча» як приманка: обіцяна президентом «премія» за щеплення активізувала шахраїв

30.11.2021

Не встиг президент Зеленський пообіцяти 15 листопада громадянам, що кожен, хто отримав щеплення двома дозами, «зможе отримати одну тисячу гривень», як уже 18 листопада прессекретар «ПриватБанку» Олег Серга на своїй сторінці у ФБ застеріг: «ПриватБанк» попередив українців про появу нової схеми масового фішингу особистих даних під приводом виплат за вакцинацію від COVID-19».

 

Та нагадав, що в жодному разі «не можна вводити свої особисті дані чи дані платіжних карток на підроблених сайтах чи мобільних сервісах».


Не вперше шахраї почали використовувати нову ідею ще до того, як уряд вирішив остаточно, яким саме чином громадянам надійдуть обіцяні кошти. 

 

«Вовину тисячу» одержати не так уже й просто — винятково через додаток «Дія». До того ж ці гроші можна використати лише на доволі екзотичні (як, скажімо, для мешканців сільської місцевості) послуги: придбати абонемент у спортзал, відвідати виставковий центр, кінотеатр, музей, сходити на концерт або купити квитки для подорожей у межах країни.

 

Використати «подарункові» безготівкові кошти так, як це зазвичай роблять пенсіонери (тобто заплатити за комуналку та купити ліки) – неможливо.

 

До того ж в уряді розуміють, що смартфони та «Дія» є далеко не в кожного з майже 11 мільйонів провакцинованих українців, тому думають над альтернативним шляхом надходження гривень, зокрема для пенсіонерів.


Отже, лишається чимало питань без відповідей, та й програма виплат розпочнеться тільки з 19 грудня, але шахраї поспішають: вони розсилають громадянам повідомлення з проханням «зареєструватися» та «отримати» гроші на карту, інколи вказують суми, набагато більші, ніж «ковідні».

 

А після цього жертви залишаються зі спустошеною карткою. Довірливі українці, не беручи до уваги умови отримання коштів, потрапляють на гачок.


«Я прошу людей, у кого рідні й близькі старенькі, попередьте, щоб жодним чином не повідомляли номер картки й три останні цифри на звороті. Це новий вид шахрайства. Ще гривні ніхто не отримував, але Зеленський дав шалений поштовх шахраям усіх мастей, для нового «лохотрону» для українців», — наголошує юрист Сергій Войтенко.

 

Як правило, шахраї своїх жертв знаходять за допомогою смс-розсилки на тисячі випадкових номерів з однаковим текстом про те, що на карту отримана певна сума ковідних виплат.


Ще одним популярним видом шахрайства є телефонні дзвінки, які починаються з фрази: «Алло, вам призначено кошти для «ковідних» виплат, але вашу банківську картку заблоковано, повідомте три цифри на звороті картки».

 

Передавати будь-кому тризначний код (який потрібен для грошових переказів, платежів, здійснення покупок, а також для поповнення мобільного рахунку в інтернеті) небезпечно.

 

Експерти та автори банківських інформаційних матеріалів, які покликані підвищувати рівень обізнаності громадян щодо загрози платіжного шахрайства, закликають українців за жодних обставин не повідомляти нікому секретні реквізити картки та не рееструватися за надісланим привабливим смс-повідомленням.