Вибори найсильніших: українська біатлонна збірна не вразила на перших офіційних гонках сезону

30.11.2021
Вибори найсильніших: українська біатлонна збірна не вразила на перших офіційних гонках сезону

Дмитру Підручному потрібен час, щоб до старту Олімпіади-2022 набрати форму. (Фото з твіттера.)

Головним стартом нинішнього біатлонного сезону буде не чемпіонат світу, на котрий традиційно орієнтується переважна більшість стріляючих лижників та лижниць, зокрема й українська збірна.

 

Уже тривалий час їхня увага зосереджена на майбутніх Олімпійських іграх, які в лютому 2022 року пройдуть у Китаї.


Наставники «синьо-жовтих» вирішили, що склад учасників Олімпіади сформують за підсумками офіційних стартів. Обіцяють, що фінальний варіант заявочного списку озвучать у середині січня — до того часу біатлонний бомонд має пройти шість етапів Кубка світу.


«На Ігри до Пекіна поїдуть найсильніші», — наголошує старший тренер жіночої збірної України Урош Велепець.


Після нетривалої паузи словенський наставник знову став біля керма команди вітчизняних біатлоністок. І очільник ФБУ Володимир Бринзак сподівається, що з другої спроби Велепець досягне кращого результату, ніж було на Олімпіаді в Пхенчхані-2018.

 

Тоді, нагадаємо, Підгрушна та Ко не виправдали покладені на них медальні сподівання. Більшою мірою їхній виступ у Південній Кореї запам’ятався скандалом, який розгорівся всередині команди напередодні важливої естафетної гонки.

 

Не приховуючи емоцій, одна з сестер Семеренко, котрій не знайшлося місця в стартовій четвірці, визнала, що в жіночій збірній не надто позитивна атмосфера. З того часу провідні біатлоністки національної збірної готуються до сезону за індивідуальними планами, по­слуговуючись знаннями й вміннями своїх особистих наставників.


Враховуючи ці обставини, перевірка готовності спортсменок під час офіційних стартів — єдиний спосіб об’єктивного відбору біатлоністок до фінальної заявки.

 

Володимир Бринзак каже, що на п’ять путівок до Пекіна в синьо-жовтій жіночій збірній претендують вісім осіб. Титулованим ветеранам синьо-жовтої команди — Юлії Джимі, Олені Білосюк (до заміжжя — Підгрушній), Віті та Валі Семеренко — опонують амбітні Анастасія Меркушина, Дар’я Блашко, Ірина Петренко та Катерина Бех.


На першому в сезоні етапі Кубка світу, котрий минулого «уїк-енду» стартував у шведському Остерсунді, українські стріляючі лижниці (й лижники також) наразі не вражають. Кращий поміж них результат у спринті та індивідуальній гонці показала Валентина Семеренко, котра стала 17-ю в «індивідуалці».


«Далі буде краще», — запевняє Урош Велепець. Президент ФБУ пояснює, що не надто переконливий початок сезону пов’язаний з проблемною передсезонною підготовкою.

 

Приміром, у жіночої команди (через брак снігу) виникли проблеми з лижною підготовкою. А от українським біатлоністам добре підійти до перших стартів сезону завадив коронавірус, який на заключних тренувальних зборах уразив добру частину команди.


«Нам не вистачає змагальної практики, але з кожним новим стартом її буде все більше», — зауважує керманич української чоловічої збірної Юрай Санітра.

 

Перш за все словацький наставник розраховує, що з часом «розбіжиться» і його найкращий вихованець — Дмитро Підручний. Поки ж чемпіон світу-2019 змушений визнати, що йому бракує швидкості.