Четверта ГРА. Фінал. Найкращі вистави минулого року можна подивитися онлайн

23.11.2021
Четверта ГРА. Фінал. Найкращі вистави минулого року можна подивитися онлайн

Вистава «Філоктет. Античний рейв» Львівського академічного драматичного театру імені Лесі Українки. (Фото надане пресслужбою  фестивалю-премії «ГРА».)

Кожен має можливість побувати в театрі онлайн в Одесі, Києві, Луцьку і навіть Берегові до 2 грудня, переглядаючи вистави-фіналісти ІV Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА».

 

Стартував цей підсумковий показ 20 листопада. Перехід в інтернет-формат, зрозуміло, крок вимушений, спричинений загостренням ситуації з поширенням ковід, яка позбавила можливості театралам й артистам зібратися на своєрідний театральний марафон у Львові, як планувалося до останнього.

 

Плюс цієї ситуації в тому, що в онлайн значно розширюється глядацька аудиторія, із зарубіжною включно. Загалом щовечора о 20.00, як годиться дорослим, та раз у вихідний для дітей о 14.00 за понад тиждень показують 12 вистав з усієї України.


Нагадаємо, за 2020 рік українські театри, попри пандемічну напругу, за­пропонували на розгляд експертної ради премії «ГРА» 89 різножанрових проєктів, що надійшли з 23 міст.

 

У порівнянні з 2019 роком, коли було подано 83 вистави, четверта «ГРА» (Great Real Art) знов побила власний рекорд.

 

Традиційно активним був Київ, де, власне, найбільше театральних колективів, — 32 заявки. Із західних регіонів подалося 24 гравці. Містами-дебютантами серед учасників цього театрального фестивалю-премії стали Луцьк, Кропивниць­кий та Кременчук.


До фіналу експертна рада відібрала, тобто тепер є змога подивитися на Ютуб-каналі Національної спілки театральних діячів, її фейсбук-сторінці та виокремленій премії-фестивалю «ГРА», наприклад, нашумілого «Лиса Микиту» Львівської опери.

 

Серед фаворитів постановок попереднього року і «Собаче серце» Одеського академічного українського музично-драматичного театру імені Василя Василька; і «Шинель» київського Молодого театру.

 

Не варто оминати увагою виставу угорською мовою (транслюватиметься з субтитрами) «Це дитя» Закарпатського обласного угорського драматичного театру з міста Берегове. Не всім може сподобатися «Чорнобильдорф», утім у жодного глядача не виникне сумніву стосовно його оригінальності.


Із 12 вистав-фіналістів міжнародне журі у шести загальних номінаціях обере лауреатів фестивалю-премії. Оберуть найкращі драматичну виставу, дитячу, музичну (опера/оперета/мюзикл), хореографічну/балетну/пластичну, камерну (до 150 глядачів) та пошуково-експериментальну (на перетині театральних/мистецьких жанрів).

 

Кожного фахівця міжнародного журі варто представити окремо. Дайан Елшоут, Нідерланди, — танцівниця, хореограф, педагог, дослідниця та тренерка, її проєкти (Elshout/Handeler) неодноразово гастролювали і завоювали кілька міжнародних премій. Беньямінас Жельвіс, Литва, — співак, генедиректор Каунаського державного музичного театру, президент «Клубу оперети».

 

Анна Корженьовська-Бігун, Польща, — докторка гуманітарних наук, упорядниця і наукова редакторка першого польського книжкового видання текстів Леся Курбаса Les Kurbas.

 

Pisma teatralne, Warszawa: Instytut Teatralny 2021; проводить дослідження з питань захисних реакцій культури в умовах війни.

 

Руї Мадейра, Португалія, — актор та режисер, художній керівник Театральної компанії м. Брага, викладач у навчальних закладах на батьківщині та за кордоном; працював у театрах Іспанії, Франції, Німеччини, Італії, України, Румунії, Бразилії, Анголи, Сан-Томе, Мозамбіку: член виконавчого комітету ETA — Євразійської театральної асоціації.

 

Фредерік Поті, Франція, — режисер, продюсер та актор, у 2015 році міністерство культури Франції присвоїло йому звання офіцера Ордена мистецтв та літератури.


Церемонія нагородження та урочисте закриття четвертого фестивалю «ГРА» відбудеться в Києві, у Національному театрі оперети, 4 грудня. Пряма трансляція дасть змогу всім бажаючим першими дізнатись імена переможців.