Повірили і перемогли: «Мотор» уперше в історії переграв у Лізі чемпіонів угорського гранда

23.11.2021
Повірили і перемогли: «Мотор» уперше в історії переграв у Лізі чемпіонів угорського гранда

Гандболісти «Веспрема» вперше зазнали поразки від запорізького «Мотора». (Фото пресслужби ГК «Мотор».)

Найсильніші клуби України свої європейські баталії вже не один рік проводять в абсолютно різних за рейтингом турнірах.

 

Незмінний лідер чоловічого чемпіонату країни — запорізький «Мотор» — уже тривалий час вважається своїм у найбільш «топовому» клубному турнірі континенту — Лізі чемпіонів.

 

Натомість перша команда вітчизняної жіночої першості — львівська «Галичанка» — через відсутність фінансового та інфраструктурного потенціалу обмежується участю в тре­тьому за силою єврокубку.


Днями вихованки Віталія Андронова успішно подолали 1/16 фіналу Європейського кубка. Однак перемога над словацькою «Ювентою» далася їм дуже непросто. Перший, домашній, матч львівські гандболістки виграли з перевагою в п’ять м’ячів (27:22), що в підсумку і визначило їхню подальшу долю на міжнародній арені.


У гостях «Галичанці» довелося вирішувати непросте завдання. Після провального старту, коли на табло горіли неприємні для українського чемпіона — 1:7, підопічні Андронова опинилися в складних обставинах, утім завдяки напрочуд надійній грі свого воротаря Вікторії Салтанюк львівській команді вдалося підібратися до суперника на прийнятну відстань.

 

За п’ять хвилин до завершення основного часу «Галичанка» підібралася до «Ювенти» на комфортну відстань в чотири м’ячі — 22:18. Надалі ж як не намагалися господарки збільшити фору, ніщо не допомогло їм змінити рахунок у матчі.


На думку Віталія Андронова, «Ювента» виглядала одним із головних претендентів на перемогу в Єврокубку. Однак тепер у цьому турнірі трохи інші розклади.


Чоловіча гандбольна Ліга чемпіонів також має своїх визнаних грандів. Угорський «Веспрем» — представник саме того пулу, до котрого входять кращі команди європейського клубного гандболу.
Упродовж багатьох років він поставав нездоланним бар’єром перед найсильнішим колективом українського гандболу. Однак цьогорічна зустріч «Мотора» з «Веспремом» у Лізі чемпіонів завершилася сенсацією.


«Хочу привітати запорізький клуб із заслуженою перемогою. Я не знаю, що сталося й не можу впізнати свою команду», — так прокоментував несподівану поразку «Мотору» головний тренер угорського чемпіона Момир Ілич.


Для «мотористів» успіх у матчі з «Веспремом» став загалом третім (до того були перемоги над «Порту» та бухарестським «Динамо») у поточній Лізі чемпіонів. Маючи за спиною три перемоги й чотири поразки, український чемпіон тепер перебуває в так званій прохідній зоні свого октету, представники котрої матимуть можливість зіграти в «плей-оф» турніру.


«Так траплялося, що в окремих матчах ЛЧ нам не вдавалося зберігати концентрацію впродовж усього матчу на високому рівні. У цій же зустрічі хлопці з самого початку демонстрували максимальну зосередженість і тримали її всю гру. Ми дуже добре стартували і я задоволений нашими діями, особливо в захисті. І найголовніше, гравці повірили в те, що можуть перемогти», — похвалив своїх підопічних очільник «Мотора» Гінтарас Савукінас.

ТАБЛО


Ліга чемпіонів. Група В. 7-й тур. «Мотор» (Україна) — «Веспрем» (Угорщина) — 29:27 (14:12).
Турнірне становище: «Віве Кельце» — 12, «Барса» — 9, «Веспрем» — 8, «ПСЖ» — 7, «Мотор» — 6, «Фленсбург», «Порту» — 5, «Динамо» — 4.