Жіноча збірна України з баскетболу у кваліфікації на Євробаскет-2023 сенсаційно здолала призерок Ігор у Токіо

16.11.2021
Жіноча збірна України з баскетболу у кваліфікації на Євробаскет-2023 сенсаційно здолала призерок Ігор у Токіо

Аліна Ягупова була найрезультативнішою у складі нашої збірної. (Фото: Суспільне.)

Після невдалого відбору на Євро-2021 («синьо-жовті» не вийшли на п’ятий Євробаскет поспіль) наша жіноча збірна починає новий кваліфікаційний цикл до Євро-2023.


Суперники підопічним боснійського фахівця Срджана Радуловича (до якого як консультант приєднався екснаставник чоловічої збірної Євген Мурзін) випали не з легких: міцні Фінляндія та Литва, а також один із грандів жіночого баскетболу — француженки, які брали медалі на останніх семи ЧЄ та є бронзовими призерками Олімпіади у Токіо.

 

Саме домашнім матчем у Києві проти головних фавориток свого квартету нашій команді на чолі з капітаном — чинним та цінним гравцем (MVP) Євроліги Аліною Ягуповою — довелося відкривати відбір.


На подив титулованих суперниць, українські баскетболістки одразу захопили перевагу, зберігши її аж до переможної фінальної сирени (90:71). «Синьо-жовтим» добряче допомогла реалізація триочкових кидків (15 із 22), краще підопічні Радуловича працювали і на щиті — 43 вдалі підбирання проти 35.


Форвард «Фенербахче» Аліна Ягупова вкотре підтвердила реноме однієї з найкращих баскетболісток континенту, набравши 33 бали, але, як влучно зазначив після матчу президент української федерації баскетболу Михайло Бродський, високий рівень Аліни підтримали і її партнерки.

 

Христина Філевіч набрала 27 пунктів, реалізувавши всі двоочкові, Тетяна Юркевічус відзначилась 19 вдалими підбираннями, а Ольга Дубровіна віддала половину від усіх командних асистів — 12. Яскравий перформанс лідерів команди не залишився непоміченим — Ягупова і Філевіч увійшли до символічної п’ятірки першого тижня відбору.


«Тілом мурахи бігають досі. Це був шанс довести, що можна грати душею, боротися та битися за кожен м’яч. Довести не лише собі, а й усій країні. Наші стіни та наш характер допомогли набрати більше очок, ніж Франція. Для мене це дуже велика перемога. Я хочу, щоб було не лише моє ім’я, а й команди. Емоції — супер», — не приховувала радості Ягупова.


«Це краще, що зараз із француженками зіграли, відчули їх. Будемо далі вивчати, щоб прибрати помилки, які зробили, та показати ще кращі результати, довести, що ми є однією з найсильніших команд», — пообіцяла грати ще краще Філевіч.


Не скупився на компліменти своїм підопічним тренер.

 

«Ця перемога важлива для здобуття впевненості. Дівчата повірили, що можуть грати з будь-яким суперником. У нас є характер та майстерність. Грали як команда. Хочу подякувати всім.


Дуже важко перемагати, коли шанс виграти — 1%. Для мене було великим задоволенням перебувати на лавці та бути тренером такої команди», — сказав Радулович.

 

Водночас боснійський наставник зауважив, що перемога над іменитим суперником — лише перший крок.


Як і очікував тренер, наступний виїзний матч проти збірної Фінляндії ви­йшов надзвичайно складним.

 

Розпочавши матч із ривка та вигравши першу чверть, українки дозволяли суперницям поступово скорочувати гандикап.

 

Утім, коли за 20 секунд до сирени фінки скоротили відставання до 4 очок, ключовим фактором знову стала гра Аліни Ягупової — її останній влучний кидок та загалом 31 бал допомогли збірній усе ж втримати переможний результат.


Таким чином, перший етап відбору на Євробаскет-2023 Україна завершує лідером свого квартету. Наступні матчі наша збірна проведе через рік — на виїзді проти Литви і Франції.


Зазначимо, що на ЧЄ відбираються усі переможці 10 груп, а також чотири кращі команди, які фінішують другими. Ще дві путівки зарезервовані за країнами-господарками турніру — Ізраїлем і Словенією.

ТАБЛО


    Відбір на Євробаскет-2023. Група В.
1-й тур. Україна — Франція — 90:71, Литва — Фінляндія — 69:59.
    2-й тур. Фінляндія — Україна — 71:77, Франція — Литва — 83:56.
    Турнірне становище після 2 турів: Україна — 4 (різниця очок — +25), Франція — 3 (+8), Литва — 3 (-17), Фінляндія — 2 (-16).