Навіть перебіг COVID-19 обтяжує: чим небезпечне ожиріння та як його не допустити

09.11.2021
Навіть перебіг COVID-19 обтяжує: чим небезпечне ожиріння та як його не допустити

Проблему зайвої ваги найкраще вирішувати комплексно і під контролем фахівця. (Фото з сайту bariatr.com.)

650 мільйонів дорослих людей у світі мають ожиріння і понад 1,9 мільярда – зайву вагу.

 

Такими є дані Всесвітньої організації охорони здоров’я. Як свідчать дослідження, в Україні з проблемою ожиріння особисто стикається кожен четвертий, а 59% населення мають зайву вагу. Прикметно, що у 2019 році лише дві п’ятих (39,6%) українського населення мали нормальну вагу.


На запитання, які неприємності пов’язують із зайвою вагою, люди з ожирінням відповідають: насамперед це погіршення здоров’я, зниження фізичних можливостей, погіршення психологічного стану, а також зниження самооцінки, посилення почуття непривабливості.

 

Проблему зайвої ваги й ожиріння українці сприймають, радше, як косметичну. Починають замислюватися над проблемою, однак активну роботу з її вирішення відкладають на потім. І звертаються до лікаря, лише коли супутні захворювання, що розвиваються на тлі ожиріння, починають докучати особливо гостро.


«Проблема ожиріння є набагато глибшою, ніж косметична, — це і дисбаланс у роботі гормонів, які впливають на відчуття ситості та голоду та формування харчової поведінки, і систематичне переїдання, зумовлене зниженням відчуття насичення, — наголошує лікарка-дієтологиня, віцепрезидентка Асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська.

 

— Ми живемо у часи, коли харчових спокус дуже багато і вони на кожному кроці. Ми мало рухаємося, працюємо за комп’ютерами, відпочиваємо також перед екранами. Згідно з медичними протоколами, для вирішення проблеми зайвої ваги по­трібен комплексний підхід: зусилля людини з оздоровлення способу життя та кваліфікований медичний супровід лікаря. Лише в такому тандемі та співпраці можна отримати довгострокові результати».


Схуднення і набір ваги відбуваються циклічно, втрачені кілограми повертаються назад «з надлишком». Все це впливає на психічне здоров’я: у людини підвищується незадоволеність собою, починає докучати відчуття провини після зривів «режиму».

 

Дослідження свідчать, що близько 81% людей з ожирінням намагалися схуднути та робили щонайменше чотири серйозні спроби в цьому напрямі. Однак лише 11% вдалось втримати досягнутий результат, не набравши знову зайвих кілограмів.

 

Фахівці ствер­джують: якщо не лікувати ожиріння, воно може призвести до ускладнень та інших серйозних недуг. Варто пам’ятати, що зайва вага суттєво збільшує ризик серцево-судинних захворювань, які є основною причиною смертності в Україні. Люди з ожирінням набагато частіше хворіють на цукровий діабет 2-го типу.


«Мало хто сприймає ожиріння як різкий сигнал тривоги з боку організму, — констатує Оксана Скиталінська. — Надмірна вага — це сприятливий ґрунт для хвороб, від яких помирають. Ожиріння значно обтяжує перебіг ковіду і провокує ускладнення після нього: 50% усіх пацієнтів у світі зі складним перебігом COVID-19 — це люди з ожирінням».


Ожиріння настільки порушує обмін речовин і харчову поведінку, що процес його нормалізації вимагає не лише зусиль, а й тривалого часу. Однак лікарка переконана: зниження ваги хоча б на 1 кг зменшує ризик ускладнень на 12%.


У людей з ожирінням багато порушень. Сімейні лікарі зазвичай спрямовують таких пацієнтів до вузьких спеціалістів: кардіолога, гастроентеролога, ендокринолога. І кожен із фахівців лікує своє. Але вага, головна причина всіх цих порушень, так і залишається з людиною. І вирватися з цього порочного кола часом дуже складно.


Аби не допустити розвитку ожиріння й усунути зайву вагу, лікарка-дієтолог радить дотримуватися принципів середземноморської дієти з українськими овочами та фруктами.

 

Половину тарілки раціону мають складати овочі — свіжі та приготовані, частина з них — листова зелень. Чверть вмісту тарілки — нежирні білкові продукти, ще чверть — невелика кількість зернових (каша, зерновий хліб). І додати трішки корисних жирів, низькокалорійні салатні заправки.


«Важливо дотримуватися режиму харчування: сніданок-обід-вечеря, без додаткових перехоплень печив, цукерок, солодких напоїв, — наголошує дієтологиня. — Багато ходіть, навантажуйте тіло аеробними вправами (танці, гімнастика, фітнес, велосипед, легкий біг). Робіть також силові вправи (з гантелями чи гирями). І стежте на індексом маси тіла. Якщо він відхиляється від норми — порадьтесь із фахівцем, як запобігти небажаним наслідкам.

ДО РЕЧІ


Індекс маси тіла визначаємо так: вагу тіла (у кілограмах) ділимо на квадрат зросту (в метрах квадратних).
— ІМТ  18,5 - 25 кг/м2 — норма.
— ІМТ  25 -30 кг/м2  — надмірна маса тіла.
— ІМТ  30 - 35 кг/м2 — ожиріння 1 ст.