Мером Нью-Йорка став афроамериканець: це вдруге в історії міста

05.11.2021
Мером Нью-Йорка став афроамериканець: це вдруге в історії міста

Ерік Адамс керуватиме Нью-Йорком,

Кандидата від Демократичної партії і колишнього поліцейського Еріка Адамса обрано мером Нью-Йорка.

 

За попередніми даними, він отримує понад дві третини голосів і стане другим в історії міста темношкірим мером, змінивши однопартійця Білла де Блазіо.

 

Головний суперник Адамса, республіканець Кертіс Сліва, вже визнав свою поразку, повідомляє «Євроньюс».


Виступаючи перед прихильниками, новообраний мер поділився подробицями своєї біографії: «Моя мати прибирала будинки, я мив посуд. Мене били поліцейські, забирали в відділок, садили в ізолятор, і я був певен, що моє майбутнє вже вирішено наперед. А тепер я керуватиму цим і всіма іншими відділками Нью-Йорка, бо стану мером міста».


Під час передвиборчої кампанії Адамс обіцяв приділяти особливу увагу питанням безпеки в місті, де за останній рік помітно зросла злочинність. Новий мер вступить на посаду 1 січня 2022 року.


До цього Ерік Адамс був очільником нью-йоркського району Бруклін і депутатом Сенату штату. Але більшу частину свого життя пропрацював поліцейським, де дослужився до звання капітана.

 

Адамса вважають представником поміркованого крила Демократичної партії. Під час попередніх виборів він переміг своїх однопартійців — представників лівого крила.


Головним суперником Адамса був представник Республіканської партії Кертіс Сліва, засновник організації «Янголи-хранителі».

 

Це своєрідні добровільні народні дружини Нью-Йорка, які за власним покликом стежать за порядком і борються зі злочинністю в найславетнішому місті світу.

 

Сліва має польсько-італійське похо­дження, він організовував паради місцевої полонії — громадян міста польського походження. А ще Сліва є відомим захисником прав тварин, збирає бездомних котів, яких тепер має вдома 17.

 

Перемогу Адамса можна було передбачити заздалегідь. По-перше, Нью-Йорк традиційно вважається бастіоном демократів, а по-друге, мешканці раціонально проголосували за поліцейського, який має досвід управлінської роботи, а не за добровольця-дружинника, любителя котів.

...а Мішель Ву — Бостоном.

У вівторок, 2 листопада, окрім Нью-Йорка, у США обирали мерів ще низки великих американських міст, зокрема Бостона, Буффало, Атланти і Міннеаполіса, а також губернаторів штатів Нью-Джерсі та Вірджинія.

 

За наразі неповними даними, у штаті Вірджинія переміг висуванець Республіканської партії Гленн Янгкін. Це перша перемога республіканців у цьому штаті.

 

Якщо врахувати, що ці вибори вважалися частково референдумом довіри до нового демократичного президента Америки, то це тривожний дзвінок для Джо Байдена і його партії.

 

Тим більше що ще два місяці тому незаперечним фаворитом на перемогу у Вір­джинії вважали демократа Террі МакОліффа.

 

Байдену та демократам є привід замислитися, які їхні кроки останніх місяців спричинили таке падіння рейтингів. Та й у штаті Нью-Джерсі, де триває підрахунок голосів, кандидати від республіканців і демократів мають фактично рівні шанси на перемогу.


І ще одна цікава тенденція вівторкових виборів у США — на виборах бага­тьох мерів міст перемагають, як і в Нью-Йорку, представники етнічних меншин.

 

Головними суперницями на виборах мера Бостона були дві жінки-демократки: Мішель Ву, яка має тайванське походження, та Аніссе Ессаїбі Джордж тунісько-польського похоження. Перемогла Ву, яка таким чином стане першою жінкою, до того ж, не білої раси, яка посяде посаду мера цього міста.


Тим часом у Піттсбурзі, штат Пенсильванія, демо­крат Ед Гейні стане першим в історії чорношкірим мером цього міста. В місті Дірборн поблизу Детвойта, де майже половина мешканців має арабське коріння, вперше мером обрано мусульманина Абдуллу Хаммонда.

 

Подібна історія і в розташованому неподалік місті Хемтранк, яке десятиліттями вважалося бастіоном польської діаспори, яку тепер активно витісняють араби. Там теперішню мерку міста Карен Маєвські переміг араб Амер Гхаліба, а всі три виборчі мандати в міськраді також дісталися мусульманам.


У промисловому 300-тисячному місті Цинциннаті (штат Огайо), яке є 55 за населенням у США, посаду мера виборов демократ Афтаб Пуревал тибетсько-індійського похо­дження, а в місті Сіетл, яке є найбільшим за населенням у штаті Вашингтон, уперше в історії новим мером буде Брюс Харрел азійського походження. Обличчя Америки радикально змінюється з «білого» на «кольорове».