Відкриті до світу — довше живуть? Науковці дослідили, які риси характеру притаманні довгожителям

02.11.2021
Відкриті до світу — довше живуть? Науковці дослідили, які риси характеру притаманні довгожителям

Однією з найважливіших рис довгожителів є дружелюбність (доброзичливість). (Фото з сайту Pixabay)

Виявляється, не лише правильний спосіб життя, здорове харчування чи спадковість лежать в основі довголіття.

 

Багато залежить від того, якою особистістю ми є. Тобто від характеру.

 

До такої думки підводять численні дослідження вчених. Науковці, медики, психологи змогли визначити основні риси характеру та особисті якості, які продовжують людині життя.

Добросовісність

Досліджуючи впродовж 75 років життя трьохсот одружених пар, британські вчені виявили, що чоловіки, яким були притаманні працьовитість і порядність, прожили довше, ніж ті, в кого ці якості не були розвинені.

 

Для створення повноцінного уявлення про людину учасники експерименту пройшли так званий особистісний тест Лоуелла.

 

На основі отриманих даних і відомостей про тривалість життя чоловіків дослідники визначили, що чесні й порядні чоловіки прожили довше.


Аналогічне дослідження каліфорнійських учених довело цю теорію. Крім того, фахівці виявили, що сумлінні жінки також живуть довше.

Відкритість

Ті ж таки каліфорнійські вчені завдяки своїм експериментам доводять, що відкритість — друга головна риса, притаманна довгожителям. Відкритість передбачає не тільки спілкування з людьми, а й готовність приймати нові ідеї та радо слідувати за новими враженнями. Не замикайтесь в собі — живіть!

 Емоційна стабільність

Як показало 75-річне дослідження одружених пар, серед жінок головною рисою, яка гарантувала довголіття, виявилася емоційна стабільність. Що менша схильність до сварок і з’ясування стосунків, то більше шансів має людина на довге життя.

Дружелюбність

Виявляється, однією з найважливіших рис довгожителів є дружелюбність (доброзичливість). Ґрунтовне дослідження понад 240 чоловіків та жінок віком від 95 до 100 років підтвердило: довше прожили  приємні в спілкуванні люди, а також екстраверти (відкриті до світу).

Вміння висловлювати почуття

Під час дослідницької роботи з 240 чоловіками та жінками вчені виявили ще одну важливу закономірність: люди, які можуть виражати свої почуття і бути щирими, — живуть довше. Особливо, якщо ці якості вони зберігають і в літньому віці. Тож не варто стримувати свої почуття. Відвертість винагороджується здоров’ям і довголіттям.

 

Інна СЛАВИНСЬКА