«Правильне» голосування: чому на Черкащині у 197-му виборчому окрузі лідирує «слуга» Віталій Войцехівський

02.11.2021
«Правильне» голосування: чому на Черкащині у 197-му виборчому окрузі лідирує «слуга» Віталій Войцехівський

«Шпаргалка» списку виборців, які «правильно» голосували у 197-му виборчому окрузі. (Фото з фейсбуку.)

У неділю  черкащани — виборці 197-го округу — голосували за нового депутата Верховної Ради.

 

Він має прийти у парламент замість колишнього нардепа Олександра Скічка, який нині є головою Черкаської облдержадміністрації.


За право представляти Черкащину у Верховній Раді боролися 26 кандидатів, зокрема й колишні нардепи від цього округу — Владислав Голуб, Леонід Даценко.

 

Серед відомих кандидатів також міський голова Золотоноші Віталій  Войцехівський, який  балотувався від «Слуги народу», черкащанин Роман Сущенко з «Європейської Солідарності», який був політичним в’язнем у РФ,  та колишній нардеп Андрій Іллєнко від «Свободи».


Виборчий процес пройшов з дотриманням протиепідемічних норм, явка виборців склала 28,40%.  За даними сайту Центральної виборчої комісії, за результатами опрацювання 32,62% протоколів лідирує кандидат від «Слуги народу», мер Золотоноші Віталій Войцехівський.

 

Його підтримують 46,10% виборців. Другу сходинку посідає 37-річний безпартійний самовисуванець Владислав Голуб (24,71% голосів). Далі йдуть  Андрій Іллєнко — 10,12% та  Роман Сущенко — 9%.


Водночас  учасники виборчого процесу та спостерігачі  стверджують про випадки підкупу виборців, оскільки вони зафіксували біля виборчих дільниць по всьому округу сторонніх осіб-контролерів.

 

У самій Золотоноші поліція допитала жінку, яка на виході з дільниці  відмічала виборців, що проголосували.  Як повідомляють представники Руху ЧЕСНО, їм  вдалося отримати фото з місця події, у списку дійсно простежується системне написання часу голосування виборців та відмітки «захворів». Також там зазначено прізвища, імена та по батькові виборців, їхні телефони.

 

«Ми зафіксували людей, які стояли біля школи зі списками. І контролювали виборців, які заходили і виходили, хто проголосував за Войцехівського. Жінка казала, що в кінці мала бути оплата, вона контролює людей.  Коштів у неї не було», — прокоментувала Руху ЧЕСНО очевидиця Оксана Гіщин, яка надала  фотографії з місця події.


Також у селі Деньги на Золотоніщині між членами дільничної комісії та спостерігачем виник конфлікт через те, що чоловік смикнув пломби на переносній скриньці для голосування. 

 

Там люди відзняли на відео депутатку селищної ради і колишню голову громади Ларису Головань. Вона сиділа на лавці й приховувала списки, які дуже схожі за своїм оформленням на ті, що виявили у Золотоноші.


«Нові політики» повернулись до старих методів. Кандидати-двійники, залякування сільських голів, чорний піар у газетах, використання адмінресурсу, підкуп виборців — усі ці методи, на жаль, знову в тренді. Провладна команда вже не гребує нічим. І це яскраво демонструють довибори до Верховної Ради на 197-му окрузі», — коментує виборчий процес у 197-му ВО політтехнолог Михайло Малінін.  


За його словами, центр 197-го округу традиційно був у Каневі, але цього разу ЦВК вирішило перенести його в Золотоношу. За збігом обставин, каже пан Михайло,  кандидат у народні депутати від «Слуги народу» Віталій Войцехівський нині є міським головою Золотоноші.

 

За підтримки провладного кандидата не лише відкривали спортивні майданчики і басейни — аби допомогти своєму кандидату, округ iз робочим візитом відвідав президент України Володимир Зеленський, який разом iз Віталієм Войцехівським проінспектував об’єкти в рамках «Великого будівництва» в Золотоноші та Каневі. Хоча всіх намагались запевнити, що цей візит iз виборами ніяк не пов’язаний. Щоправда, незрозуміло, що робив мер Золотоноші поруч iз президентом... у Каневі?» — веде далі Михайло Малінін.


І додає, якщо влада діє такими методами, коли на кону стоїть депутатський мандат, то наскільки чесними будуть вибори, коли вирішуватиметься доля посади президента?


«У будь-якої влади завжди в руках є козир, як чесно виграти будь-які вибори — це реальні позитивні зміни в якості життя людей. Виконайте обіцяне на президентських і парламентських виборах — і будете вигравати будь-які вибори! Реальні досягнення влади «поб’ють» будь-які обіцянки претендентів. А «перемога за будь-яку ціну» в підсумку буде коштувати вам дуже дорого... В 2012 році «регіонали» теж думали, що «власть крепка, как никогда», — підсумовує Михайло Малінін.