Інспектори ВАДА заявили про серйозні порушення у роботі Національного антидопінгового центру України

29.10.2021
Інспектори ВАДА заявили про серйозні порушення у роботі Національного антидопінгового центру України

У ВАДА кажуть, що Національний антидопінговий центр України тривалий час працював з порушенням міжнародних стандартів тестування. (Фото з сайту sport.ua.)

Уже тривалий час допінгові скандали не залишають у спокої український спорт.

 

Але останніми днями хмари над ним згустилися так сильно, що варто очікувати чогось надзвичайного.

 

На 24 листопада Всесвітня антидопінгова агенція скликає в Парижі спеціальне засідання свого Виконавчого комітету, котрий розглядатиме українське питання.

 

За словами колишнього міністра молоді та спорту України Ігоря Жданова, котрий нині входить до ради засновників ВАДА, на цьо­му зібранні, скоріше за все, розпочнеться процедура визначення відповідності України до вимог Антидопінгового кодексу, наслідком чого — у випадку виявлення грубих порушень — може стати відсторонення вітчизняних спортсменів від міжнародних змагань.


А суть справи в тому, що після дворічної спецоперації під назвою «Геркулес» спеціалісти ВАДА виявили серйозні порушення в роботі Національного антидопінгового центру України.

 

Як ідеться в оприлюдненому звіті, впродовж останніх дев’яти років НАДЦУ проводив допінг-тестування вітчизняних спортсменів, попередньо повідомляючи їм про дату прибуття до них допінгового офіцера.

 

Відтак у ВАДА проведені таким чином українською лабораторією допінг-тести називають необ’єктивними, а сам НАДЦУ планують визнати таким, що не відповідає кодексу Всесвітньої антидопінгової агенції.


Якщо так станеться, то, за словами Ігоря Гоцула — екс­очільника Федерації легкої атлетики України та колишнього першого заступника «спортивного» міністра, український спорт чекає дуже болючий удар: спортсменам не дозволять брати участь у міжнародних змаганнях, заборонять проведення цих змагань на території України, а визнання результатів національних турнірів опиниться під питанням.

 

Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт уже визнав, що Національний антидопінговий центр України порушив міжнародний стандарт тестування, й повідомив про відставку багаторічного директора НАДЦУ Івана Курліщука та його заступника Ярослава Кручека.

 

«Міністерство заявляє, що ми займаємо чітку позицію в боротьбі з допінгом і нікому не дозволимо порушувати антидопінгові правила. Реакція на порушення буде миттєвою і жорсткою», — наголосив Гутцайт.


Утім одними лише точковими відставками ця гучна справа навряд чи закінчиться. Цілком імовірно, що за своїми масштабами вона може сягнути російської допінгової історії, котра закінчилася позбавленням РФ права виступати на олімпіадах під національним прапором. Керівник РУСАДА Михайло Буханов уже побажав НАДЦУ стійкості і знову нагадав про вибірковість і непослідовність підходів у роботі ВАДА.


Водночас очільник ВАДА Вітольд Банька виступив із закликом розробити механізм відповідальності за порушення Антидопінгового кодексу для урядів країн, де грають не за правилами.

 

На його думку, роль урядів у боротьбі з допінгом важко переоцінити, адже їм належать важелі, котрих не має ні спортивна спільнота, ні ВАДА.

 

Зокрема, як вважає її керівник, вони можуть обмежити доступність допінгових речовин, посилити прикордонний контроль та фінансувати антидопінгові організації.

 

«Вважаю наразі це найслабшою ланкою в системі боротьби з допінгом. Ми повинні продемонструвати рішучість та амбіційність у цьому питанні», — заявив Банька.