Ердоган висилає послів США, Німеччини Франції та інших західних дежав — що розлютило «султана»

26.10.2021
Ердоган висилає послів США, Німеччини Франції та інших західних дежав — що розлютило «султана»

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що наказав МЗС країни оголосити персонами нон грата послів десяти західних країн: США, Німеччини, Франції, Канади, Данії, Норвегії, Нідерландів, Швеції, Фінляндії та Нової Зеландії, повідомляє Бі-Бі-Сі. Вони закликали звільнити філантропа і правозахисника Османа Кавалу.


«Я дав необхідні розпо­­р­я­­дження нашому міністрові закордонних справ і сказав, що потрібно зробити: ці десять послів повинні бути негайно оголошені персонами нон грата, розберися з цим негайно», — передають світові агенції слова Ердогана, які він сказав минулої суботи на мітингу в місті Ескішехір.

 

Посли згаданих країн 18 жовтня зробили спільну заяву, в якій закликали звільнити філантропа і правозахисника Османа Кавалу. Одразу після цього їх викликали в МЗС Туреччини. Нагадаємо, що семеро послів репрезентують країни, які є союзниками Туреччини по НАТО.


Народжений у Парижі, 64-річний Осман Кавала — турецький бізнесмен, філантроп і правозахисник, який фінансував багато культурних та правозахисних проєктів у своїй країні і брав участь у їхній роботі.

 

Він працював, зокрема, над примиренням турецької більшості з вірменською і курдською меншинами Туреччини. У листопаді 2017 року Кавалу заарештували за звинуваченням в організації протестів на площі Таксім у Стамбулі в 2013 році та у співучасті в спробі перевороту в 2016 році.


У протестах 2013 року турецька прокуратура побачила й руку американського мільярдера й філантропа Джорджа Сороса, якого багато авторитарних правителів світу люблять звинувачувати у змові проти них. Про Сороса згадав на мітингу в суботу і Реджеп Таїп Ердоган.

 

«Людина на ім’я Кавала — це філія Сороса в Туреччині! Десять послів просять за нього в міністерстві закордонних справ. Яка безсоромність!» — заявив Ердоган.


У лютому 2020 року Кавалу виправдав суд у справі щодо протестів 2013 року, але на свободу він так і не вийшов, оскільки прокуратура зажадала його арешту за іншою статтею, а трохи пізніше додала ще й звинувачення у шпигунстві.


Кавала сказав минулого тижня в інтерв’ю — заочно, з тюремної камери — агенції «Франс Пресс», що почувається інструментом, за допомогою якого Ердоган, який керує Туреччиною вже двадцять років, намагається виставити опозиціонерів іноземними агентами, як це робить і президент Росії Володимир Путін.


У 2019-му Європейський суд з прав людини визнав а­решт Кавали переслідуванням з політичних мотивів і спробою влади Туреччини «змусити замовкнути активіста неурядових організацій та правозахисника, відлякати інших осіб від подібної діяльності й паралізувати громадянське суспільство в країні».

 

У вересні цього року Рада Європи дала Туреччині час до грудня, щоб відпустити Кавалу до суду. Іншакше Рада Європи загрожує вжити дисциплінарних заходів проти Анкари, включно з призупиненням її членства в Раді Європи.

 

Ердоган планував зустрітися з президентом США Джо Байденом в рамках саміту «великої двадцятки» в Римі цього тижня. Тепер така зустріч під знаком питання.


МЗС Німеччини, коментуючи агенції «Рейтер» слова Ердогана, повідомило лише, що веде «інтенсивні консультації» з іншими дев’ятьма країнами.

 

МЗС Норвегії повідомило агенції, що норвезьке посольство в Анкарі ще не отримувало від турецької влади жодної інформації про висилку посла.

 

«Наш посол не робив нічого такого, що заслуговувало б висилки. Ми продовжимо закликати Туреччину дотримуватися демократичних норм і принципу верховенства закону, що вона взяла на себе зобов’язання робити за Європейською конвенцією про права людини», — сказала агенції речниця МЗС Норвегії Труде Маасейде.