Частотна революція: ФІФА планує переглянути періодичність чемпіонатів світу

22.10.2021
Частотна революція: ФІФА планує переглянути періодичність чемпіонатів світу

Після реформи міжнародного календаря Ліонель Мессі буде менше часу проводити в дорозі з клубу до збірної. (Фото з сайту eurosport.ru.)

Найближчим часом ФІФА збирається офіційно оголосити про перехід до нового календаря проведення чемпіонатів світу, котрі, починаючи з 2026 року, хочуть організовувати кожні два роки.

 

Про серйозність цієї ідеї стало зрозуміло у вересні, коли керівник відділу ФІФА з глобального розвитку футболу Арсен Венгер зібрав на онлайн-конференцію всіх головних тренерів національних збірних для обговорення запропонованої реформи.


А як повідомляють іспанські ЗМІ, ФІФА вже розіслала національним федераціям лист з планом реорганізації міжнародного календаря, в якому чемпіонати світу тепер проводитимуться з частотою раз на два роки.

 

При цьому однією з головних рушійних ідей нового проєкту є зменшення навантаження на футболістів, котрі у своїх національних збірних будуть проводити не 50, а 30 днів на рік.


Так, передбачається, що кваліфікація міжнародних турнірів буде складатися максимум із семи матчів, а самі поєдинки проводитимуться два рази на рік — у березні та жовтні.


У ФІФА наголошують, що в період з 2014-го до 2018-го року Ліонель Мессі на шляху з клубу до збірної й у зворотному напрямку подолав близько 324 тисяч кілометрів. За новим календарем це число зменшиться вдвічі.


При цьому президент ФІФА Джані Інфантіно наголошує: «Плюси з проведення чемпіонату світу кожні два роки очевидні. Коли приймалося рішення проводити ЧС кожні чотири роки, в світі було лише 40 збірних. Нині їх 211».


Що ж, уже найближчим часом «мундіалів» значно побільшає.

Інф. «УМ»