«Уже навіть не Квартал-95, а аншлаг-аншлаг»: головне про автопробіг до будинку Зеленського

12.10.2021

Як відомо, всякому терпінню є межа й, очевидно, цей терпець щодо, м’яко кажучи, неконструктивних дій влади українцям таки урвався.

 

Все більше людей вважають, що президент повинен відповісти перед правосуддям і за «вагнерівців», і за використання поліції задля крадіжки плакатів, і за знищення корпоративної реформи, і за всі ті приводи, з яких активісти ледь не щотижнево виходять на демонстрації.

 

Тож найактивніші вирішили провести автопробіг до будинку Зеленського, який і стартував у неділю, 10 жовтня, від парковки біля ТЦ «Магеллан» у Києві.


Невдовзі біля будинку президента в Кончi-Заспі сонячного вихідного дня зібралося близько півтори сотні активістів, які приїхали на десятках авто на акцію протесту. Люди тримали плакати з написами: «Це вже навіть не Квартал-95, а аншлаг-аншлаг», «Тебе судитимуть за вагнергейт» тощо.


При цьому будинок Володимира Зеленського, за підрахунками організаторів, охороняло близько... 500 нацгвардійців i поліціянтів, які вишикувалися на виїзді в резиденцію вздовж паркана. Представник поліції діалогу Роман Чеповський зауважив, що кількість правоохоронців достатня для забезпечення порядку на мирній акції.


Співорганізатори акції — лідер партії «Демократична сокира» Юрій Гудименко та співзасновник цієї партії Віктор Трегубов.

 

«Банкова продовжує узурпацію влади. Політичне керівництво країни саботує розслідування «вагнергейту». Влада бреше нам про офшори Зеленського. Коломойський повертає свій вплив, а країну ведуть до геополітичного розвороту на схід. Вас теж це все задовбало? Тоді долучайтеся до протесту!» — закликали організатори.


«Наше завдання — показати, що події останніх десяти днів щодо зізнання президента у телефонуванні Лукашенку й попередженні про «вагнерівців», справи Мецгера, нападу на журналістів, з «офшорів-95», позавчорашнього нападу на наших активістів, які намагалися розгорнути банер про Коломойського, з учорашніми й сьогоднішніми «тітушками», — це далеко виходить за межі поведінки влади. У нас немає як таких політичних вимог, оскільки вони недоречні на тлі такої кількості проблем», — пояснив Юрій Гудименко.


При цьому він наголосив, що учасники акції «не хочуть революції». Згодом мітингувальники запалили фаєри, а також розгорнули банер із зображенням Зеленського та написом «Коломойського — під санкції». Саме цей банер 8 жовтня поліція відібрала в учасників акції, коли вони намагалися його розгорнути в столиці.


Нагадаємо, що 8 жовтня в Києві та регіонах з’явилися банери з вимогою до Зеленського та РНБО запровадити санкції проти Коломойського.

 

«У центрі столиці активісти намагалися розгорнути такий банер. До них одразу підбігла поліція, почала розштовхувати групу та відібрала банер. Одного з присутніх поліціянти били в ребра й спробували душити. Через свавілля правоохоронців було викликано оперативну слідчу групу та написано заяву», — повідомляв представник «Руху опору капітуляції» Ілля Кононов.


Варто зауважити, що про цю акцію було оголошено через фейсбук ще у п’ятницю, а в суботу невідомі особи почали мітинг біля будинку експрезидента Петра Порошенка в Козині.

 

«Маємо певну підозру, що це симетрична відповідь Єрмака, бо в його світі анонімних телеграм-каналів ми працюємо на Порошенка, а отже, й мститися треба саме йому. Мені якось трошки «невдобно», бо ні, ми їдемо до Зелі з власної подачі. А якщо так, то п’ятий президент страждає за наші гріхи. Вибачте, Петре Олексійовичу, накладочка. Як компенсацію спробуємо по дорозі закинути вам фруктів», — зауважив співзасновник «Демократичної сокири» Віктор Трегубов.