Офшорний нокаут: у Чехії правляча партія програла вибори, а президент навіть потрапив до реанімації

12.10.2021
Офшорний нокаут: у Чехії правляча партія програла вибори, а президент навіть потрапив до реанімації

Андрей Бабіш програв вибори через офшорний скандал.

Уперше в історії Чехії за бортом парламенту залишилися комуністи — такі попередні результати ви­борів, що відбулися в країні 8-9 жовтня.

 

Ще однією несподіванкою стало те, що вибори виграли праві ліберали — після підрахунку 99,5% голосів на першому місці опинився блок Spolu, що отримує 27,72%.

 

Цей праволіберальний союз уже має фракцію у парламенті (досі йому належало 20% мандатів, а тепер він отримає майже вдвічі більше місць). Очільник цієї партії Петр Фіала, найімовірніше, стане прем’єр-міністром.


Водночас правляча партія чинного прем’єра Андрея Бабіша ANO, якій пророкували перемогу, несподівано для всіх зазнала поразки. Вона нині — на другому місці з 27,2% голосів.


Третє місце посідає ще один ліберальний блок — Партія піратів та STAN, що має 15,54% (власне, з цією силою і планує формувати коаліцію переможець ви­борів). На четвертому — ультранаціоналісти та праворадикали з партії «Свобода та пряма демократія».

 

Усі інші партії не долають 5-відсотковий прохідний бар’єр. Серед них і комуністична партія з попереднім результатом 4,61% голосів. Вона вперше не потрапляє до парламенту Чехії за весь постсоціалістичний період.


Президент Чехії Мілош Земан має дати доручення про формування уряду новою коаліцією. Але наразі очільник країни перебуває в реанімації непритомним — його госпіталізували після зустрічі з прем’єр-міністром Андрієм Бабішем, йшлося, ймовірно, про програш на виборах.

 

У центральному військовому госпіталі Праги повідомили, що у президента ускладнення раніше поставленого діагнозу (минулого місяця Земан більше тижня провів у лікарні, але його діагноз не розголошували). Цього разу діагноз теж називати не стали.

 

Відомо, що 77-річний президент Земан страждає на цукровий діабет, а з квітня цього року пересувається на візку через проблеми з ногами. Він багато курить, а раніше ще й мав негаразди з алкоголем.

ДО РЕЧІ


Політолог Андрій Смолій зазначає, що нинішній прем‘єр Чехії Андрей Бабіш виявився замішаним у скандалі навколо Pandora Papers. Як з’ясувалося, у 2009 році він перевів через офшорні компанії 22 млн доларів на купівлю нерухомості на Французькій рив’єрі, а головне, ставши політиком — не лише не задекларував її, а й стверджував, що не має офшорних рахунків.

 

«Фактично це і стало причиною його програшу на виборах», — зазначає експерт.


З наших українських реалій навіть дивно спостерігати, що в інших країнах корупційні скандали дійсно можуть коштувати кар’єри політикам.

 

У Європі під кінець минулого тижня корупційною хвилею «змило» ще одного прем’єра: канцлер Австрії Себастьян Курц заявив у суботу, що йде у відставку після того, як проти нього розпочалося розслідування за підозрою в корупції.

 

Новим канцлером Австрії стане Александер Шалленберг, міністр закордонних справ країни в уряді Себастьяна Курца, повідомила «Німецька хвиля».