На Черкащині смілянські лісівники відновили три давні цілющі джерела

01.10.2021

У Володимирівському лісництві Смілянського лісгоспу на Черкащині завершили облаштування гідрологічного об’єкта, який має давню історію.

 

Про це «Україні молодій» повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.


Майстер лісництва Петро Ярошенко розпо­відає, що про достовірну історію цієї місцини сказати важко.

 

Проте точно відомо, що колись тут жили люди і ще на початку минулого століття неподалік розміщувалася невелика вулиця та кілька будинків. З боку яру теж було кілька господарств.

 

«Одну лісову криничку я скільки живу, стільки й знаю. Місцина тут затишна, а вода дуже смачна. Тож вирішили зробити тут усе гарно і комфортно, щоб люди приїжджали, відпочивали і щоб води було зручно набрати», — говорить Петро Ярошенко.


Директор Смілянського лісгоспу Юрій Сегеда зазначає, що воду з усіх трьох джерел дослідили, щоб знати якими є її показники.

 

Результати лабораторних досліджень показали, що склад води — відмінний. А найцікавіше те, що вода з кожної кринички — трохи відрізняється за смаком та складом.

 

Тож виходить, що в одному місці відновили три джерела, які мають різну, проте дуже смачну воду.


«Починаючи з 2015 року в лісах Черкащини облаштовано та відновлено 55 гідрологічних об’єктів. І кожен iз них має свою цікаву історію, давні легенди», — зазначає Олександр Дзюбенко, начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.

 

Лісівники облаштовують біля таких об’єктів усі зручності, розчищають джерела, відновлюють особливості розташування згідно з історичними переказами та згадками місцевих старожилів.


«Якісна питна вода стає все більшою рідкістю, а якщо вона ще й джерельна, цілюща і знаходи­ться на території держлісфонду, то безпосередній обов’язок лісівників Черкащини — взяти кожний такий об’єкт під особисту охорону», — підсумовує пан Олександр.