«Парасоля» від нежитю: чим небезпечний задавнений риніт та як йому протистояти

21.09.2021
«Парасоля» від нежитю: чим небезпечний задавнений риніт та як йому протистояти

Сезон дощів, сезон застуд… Зміцнюйте імунітет і бережіть себе! (Фото з сайту wlife.in.ua.)

Похолодання традиційно приносить із собою сплеск застудних захворювань.

 

Серед них нежить (або риніт) трапляється найчастіше.

 

Часто ми ставимось до нежиті як до незначної неприємності, яка швидко минає. Тож дозволяємо собі ходити із симптомами недуги на роботу й ігноруємо лікування. Однак лікарі застерігають: робити цього категорично не можна.


«Через брак адекватного лікування й ослаблений імунітет нежить може призвести до розвитку ларингіту, фарингіту, бронхіту, пневмонії й отиту, — застерігає лікар-отоларинголог Юрій Молочек. — Майте на увазі, що в дітей нежить найчастіше переходить у гайморит, який у запущених випадках ускладнюється гнійним запаленням мозкових оболонок. Тому залишати нежить на самоплив у жодному разі не можна».


Чим найкраще лікувати недугу? Однозначної відповіді лікарі не мають, оскільки причини нежиті різні: це можуть бути віруси, бактерії, алергени, травми слизової оболонки носа. Крім того, організм людини унікальний, і в кожного з нас є свої перевірені на практиці способи лікування недуги.


«За перших ознак нежитю  — закладенні носа, відчутті свербіння в ніздрях, появі рідкого назального секрету, багаторазовому чханні — слід змастити слизову оболонку носа соком свіжого часнику або цибулі, — радить сімейний лікар Ігор Сидоренко.

 

— В цих рослинах сконцентрована величезна кількість фітонцидів — потужних протимікробних компонентів, які згубно діють на всіх збудників респіраторних захворювань. Проте часник і цибуля ефективні лише на початковій стадії риніту або для його профілактики. Якщо процес уже пішов  і почалися рясні виділення з носа, головний біль, важке дихання, кон’юнктивіт — потрібне серйозне лікування».


Насамперед слід провести так зване етіотропне лікування, спрямоване на сам збудник. Нині в аптечній мережі не бракує етіотропних препаратів від нежитю.

 

А ліки з антибіотиками ефективні для профілактики ускладнень, оскільки головними винуватцями «приєднання» до нежитю вторинних інфекцій є саме бактерії, каже лікар.


«Не забувайте і про народні способи лікування, ефективність яких завжди була на високому рівні, — додає Ігор Сидоренко. — Полегшить перебіг недуги гаряча ванна для ніг, а також загальна ванна, особливо з додаванням солі з екстрактами хвої. Ці ж екстракти використовують і для носових інгаляцій. Для цього роблять відвар із соснових голок і дихають над ним упродовж пів години, накрившись щільною тканиною. Не забуваймо про вітаміни — можна вживати як аптечні препарати, особливо з високим вмістом аскорбінової кислоти, так і домашні варіанти — чай з лимоном чи ягодами».


Згубні для хвороботворних мікроорганізмів і концентровані сольові розчини (2 чайні ложки солі на пів склянки води). Бажано щодня 4—5 разів полоскати ними носові ходи. Активне лікування можна проводити не лише вдень, а й уночі, надягнувши шкарпетки з насипаним усередину сухим гірчичним порошком. Дотримуючись цих рекомендацій, можна позбутися нежитю через 3-4 дні, додає лікар.

 

Юлія КРУК