Разом iз листям падає настрій: холодний циклон накрив Центр і Північ України

21.09.2021
Разом iз листям падає настрій: холодний циклон накрив Центр і Північ України

У погану погоду хороший хазяїн роздягненого собаку надвір не вижене.

Нічні заморозки, дощі та різке похолодання до плюс 7-12 градусів тепла, як і очікувалося, прийшли в більшість регіонів України вже з 20 вересня.

 

А ось на сході й півдні країни синоптики прогнозують сильні ранкові тумани при відносно комфортнiй погодi: вдень до 20-25 градусів вище нуля, а вночі близько 12-17 градусів тепла.


— Осінь остаточно вступить у свої права до дня рівнодення, — попередив народний синоптик Леонід Горбань. — До 21 вересня дощі помилують Херсонську, Миколаївську та Одеську області, але холодний атмосферний фронт, нехай і з запізненням, принесе дощі та похолодання й у ці регіони.


На думку кліматологів, осінь цього року буде холоднішою, аніж у минулі роки, та й опадів очікується більше. Народні прикмети також свідчать на користь рясних снігопадів, які можуть захопити у полон захід України вже на початку жовтня.


— Жителям Києва та Київської області пора діставати теплі речі, парасолі та дощовики, — рекомендує популярний синоптик Наталія Діденко. — Столицю чекають «лондонські тумани» й значне похолодання: вдень температура повітря ледь прогріватиметься до 7-12 градусів тепла.


Солідарний iз колегою й начальник Укргідрометцентру Микола Кульбіда, який попередив, що в Україні є загроза природних катастроф, пов’язаних із глобальною зміною клімату.

 

«Такі неприємні погодні сюрпризи, як повені, смерчі та урагани, все частіше змушують рятувальників працювати в авральному режимі, — констатував пан Кульбіда. — Уже зараз співробітникам ДСНС потрібно готуватися до протистояння зі стихією, тому що ймовірність виникнення катастроф природного характеру в Україні збільшується з кожним роком».

 

На думку Кульбіди, бути напоготові потрібно як рятувальникам, так і чиновникам місцевого самоврядування та державної влади. Головну небезпеку становлять «температурні гойдалки», які й провокують появу небезпечних природних явищ.

 

На щастя, поки що не йдеться про такі масштабні катастрофи надзвичайного характеру, які ми спостерігаємо в Європі та США, — тайфуни, урагани, смерчі тощо.

 

До України доходять лише відлуння активних синоптичних процесів, епіцентр яких реєструють у Туреччині, Німеччині, Індії та країнах Балканського півострова.

 

Однак глибинні циклони все частіше зачіпають територію нашої країни, позначається приналежність України до континентальної частини Європи.


В одному солідарні всі синоптики, якi складають довгострокові прогнози погоди для нашої країни: тепла погода ще порадує українців сонечком, але це буде ближче до початку жовтня.

 

А поки що запасаємося цілющими травами, вітамінами та чаєм iз натуральним медом, які допоможуть подолати осінню нудьгу й адаптуватися до похмурих днів i дощів за вікном.