«Поліна» та «Пані Патронеса» вам у поміч: як у Дніпрі допомагають потерпілим від домашнього насильства

21.09.2021
«Поліна» та «Пані Патронеса» вам у поміч: як у Дніпрі допомагають потерпілим від домашнього насильства

Директор «Маминого щастя» Марина Валенкова демонструє нові пральні машини у відділенні для жінок iз дітьми. (Фото автора.)

Дуже часто, опинившись у складних життєвих ситуаціях, жертви домашнього насилля поселяються у залах очікування на вокзалах, у сусідів, родичів чи навіть просто на вулиці.

 

Це ганебне явище поступово має відійти в минуле, адже останнім часом у територіальних громадах за підтримки уряду та міжнародних організацій почали відкриватися місця безпечного тимчасового цілодобового перебування, де постраждалі отримують притулок та всі види соціальних і психологічних послуг.

 

Сьогодні в Україні діють 497 спеціалізованих служб, що надають допомогу особам, які постраждали від домашнього насильства. Зокрема, 40 притулків, 21 кризова кімната, 19 денних центрів, 23 спеціалізовані служби первинного консультування, 365 мобільних бригад.


У Дніпрі до проблеми сімейного або гендерного насилля підійшли з усією відповідальністю, й на базі центру соціальної підтримки дітей та сімей «Мамине щастя» за підтримки Представництва Фонду народонаселення ООН відкрили одразу два кризовi відділення — для жінок без дітей, розраховане на десять осіб, та для жінок iз дітьми на 13 сімей (40 осіб).


«Фахівці, які цим займалися, прийшли до висновку, що не варто поселяти ці дві категорії громадян разом, — пояснює заступник директора департаменту соціальної політики Дніпровської міської ради Віолета Губаревич. — Адже самотній жінці було б некомфортно у середовищі сімейних людей. На щастя, міський голова і депутати міськради прислухалися до цієї пропозиції й заклали у бюджет кошти на фінансування одразу двох соціально важливих відділень».

 

Зазвичай жертви домашнього насилля дізнаються про кризове відділення завдяки оголошенням у місцевих виданнях, які розміщує жіноча організація Дніпра «Пані Патронеса».

 

Крім того, реагує на ці випадки сектор протидії домашньому насильству — поліцейський спецпідрозділ «Поліна».

 

Жертві варто лише  зателефонувати до поліції й повідомити, що вона у небезпеці — і їй на допомогу оперативно виїде мобільна група фахівців, які при потребі ізолюють її від насильника.

 

З жертвою у відділенні обов’язково працює психолог, фахівець із соціальної роботи, юрист тощо. Душевну рівновагу відновлює й добре облаштований побут.


У відділенні для жінок з дітьми родина повністю забезпечується продуктами харчування. Одиноких не харчують, але на кухні можна готувати.

 

Якщо у жертви насилля немає грошей, підключаються волонтери й благодійники. Якщо жінка залишилася без документів, банківської картки чи пенсійних виплат, то фахівці соціальної роботи допомагають їй усе це відновити.


У відділенні для одиноких з квітня цього року знайшли тимчасовий прихисток сім потерпілих, серед яких були як молоді, так і пенсіонерки. Шість за деякий час повернулися у родини.

 

Загалом же тут можна перебувати до трьох місяців.


За інформацією генерального директора Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Міністерства соціальної політики України Руслана Колбаси, згідно з Державною соціальною програмою запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2025 року, протягом трьох років (2021-2023) на розбудову мережі спеціальних служб iз дер­жавного бюджету буде виділено 685 мільйонів гривень.

 

274,2 мільйона гривень, або 40% цієї суми, передбачено спрямувати місцевим бюджетам як субвенцію на реалізацію цієї програми. За рахунок цих коштів буде створено або підтримано існуючі 173 спеціалізовані служби: притулки, денні центри, консультативні служби, мобільні бригади.


«У Дніпропетровській області за рахунок субвенції буде підтримано шiсть територіальних громад на загальну суму понад 7,5 млн грн. За ці кошти буде створено один притулок, 12 служб консультування, денний центр та придбано автомобіль для мобільної бригади соціально-психологічної допомоги», — зазначив Руслан Колбаса.