У Гаазі розпочався перший процес щодо воєнних злочинів у Косові в 1998-1999 роках

17.09.2021
У Гаазі розпочався перший процес щодо воєнних злочинів у Косові в 1998-1999 роках

Саліх Мустафа відкидає всі обвинувачення на свою адресу.

До суду готувалися шість років

Перший процес Спеціального суду для розслідування воєнних злочинів, скоєних у Косові в 1998-1999 роках, розпочався у середу, 15 вересня, в Гаазі.

 

Через понад 20 років після збройного конфлікту один із колишніх командирів Армії визволення Косова (АВК) Саліх Мустафа першим постав перед спеціальним трибуналом.

 

Він відкинув усі обвинувачення на свою адресу та назвав сторону обвинувачення «гестапівцями», повідомляє інформ­агенція «Франс Пресс».


Мустафу, який очолював внутрішню таємну службу збройних формувань албанців, звинувачують у вбивствах, катуваннях, жорстокому поводженні та свавільних затриманнях.

 

За даними обвинувачення, у квітні 1999 року Мустафа та його підлеглі жорстоко катували щонайменше шістьох цивільних у ви­правному таборі поблизу Приштини, одну людину вбили.

 

Усі жертви були косовськими албанцями, яких АВК вважала «колаборантами», стверджує слідство. Мустафу затримали минулого року в столиці Косова Приштині і відтоді тримали під вартою.


У найближчі тижні свідчитимуть 16 свідків, у тому числі деякі потерпілі, заявив головний обвинувач Джек Сміт: «Постраждалі чекали понад два десятиліття, що їх нарешті почують», — цитує Сміта інформагенція dpa.

 

Він назвав судовий процес «важливою віхою» для суду після шести років його підготовки.


Всього у справі про воєнні злочини в Косові проходять обвинуваченими дев’ятеро осіб, у тому числі експрезидент країни Хашим Тачі, який подав у відставку в листопаді 2020 року, щоб постати перед трибуналом. Прем’єр-міністр Косова Рамуш Харадінай у п’ятницю, 19 липня, також подав у відставку.

 

Причиною відставки, за словами самого Харадіная, є те, що Міжнародний трибунал у Гаазі вважає його підозрюваним у причетності до насильства під час боротьби за незалежність Косова, повідомляє агенція dpa.

 

Наступного тижня політика викличуть на допит, і він пояснив, що хоче постати перед судом як пересічний «громадянин, а не очільник уряду».

Сепаратистам сприяли сильні світу цього

Під час збройного конфлікту, що призвів у результаті до відокремлення Косова від Сербії, було вбито близько 13 тисяч людей. Конфлікт закінчився після повітряних ударів НАТО по Сербії, що тривали 78 днів.

 

Згодом Косово відкололося від Сербії і в односторонньому порядку проголосило незалежність за повної підтримки США та Євросоюзу.

 

Так спільними зусиллями здійснили перерозподіл повоєнних кордонів Європи.

 

Белград до цього часу вважає Косово частиною Сербії. Незалежність Косова також не визнали кілька членів ЄС, Росія та Китай. Україна теж не визнає незалежності Косова.


Спеціальний суд щодо Косова був створений у 2015 році внаслідок тиску міжнародних організацій для розслідування воєнних злочинів i злочинів проти людяності.

 

 Він є частиною судової системи Косова, але в ньому працюють міжнародні судді та прокурори. Через великий тиск на свідків суд було перенесено до Гааги.


З особливим інтересом очікують початку судового процесу над лідером Косова Хашимом Тачі. Цього бандита та садиста, якого підтримали Вашингтон та Брюссель у самопроголошенні «незалежності» Косова, західні спецслужби називають однією з «найбільш помітних постатей» організованої злочинності.

 

У статті, опублікованій британською газетою «Гардіан» iз посиланням на секретні документи розвідслужб, стверджується, що країни НАТО добре знали про зв’язки косовського лідера Хашима Тачі зі злочинними угрупованнями краю, зокрема й стосовно вбивств людей з метою торгівлі людськими органами.


Лідери ЄС та США не коментують процес проти злочинців, яких вони зробили лідерами «незалежної» країни. Можливо, що такий досвід корисний.