А росіян і тут «нєт»: «вагнерівці» охоронятимуть хунту в африканській державі Малі

17.09.2021

Російська приватна військова компанія Вагнера близька до укладання домовленості з військовою хунтою, яка керує західноафриканською державою Малі.

 

Як повідомляють британська газета «Таймс» та агенція «Рейтер» з посиланням на власні джерела, за цією домовленістю найманці мають вирушити до Малі, де з 2012 року триває війна з радикальними ісламістами.

Гроші не пахнуть

Дипломатичні джерела повідомляють, що у Малі ПВК Вагнера чисельністю приблизно одна тисяча найманців зароблятиме 10,8 млн доларів на місяць, пише «Таймс».

 

Найманці навчатимуть місцевих військових та охоронятимуть провідних діячів хунти полковника Ассімі Гоїта, який є фактичним керівником держави після військових переворотів у серпні 2020 року та травні 2021 року.


Водночас речник міністерства оборони Малі відмовився підтвердити інформацію про домовленість iз ПВК Вагнера, але визнав, що країна хоче тісніших зв’язків з Росією.

 

«Громадська думка в Малі виступає за розширення співпраці з Росією, з огляду на безпекову ситуацію. Але жодного рішення не ухвалили», — сказав він.

 

На початку вересня Москву відвідав міністр оборони хунти Малі. Але демонстрацію під прапорами Малі та Росії проти «французького впливу» у малійській столиці Бамако провели ще в травні 2021 року.


«Рейтер» пише, що наразі інформацію про розгортання російських найманців у Малі підтвердили 7 джерел серед дипломатів та представників безпекових структур. Водночас «Рейтер» повідомляє, що Франція за допомогою партнерів, зокрема США, намагається переконати військову хунту Малі відмовитися від послуг російських найманців.

«Стабілізатор» Росія

ПВК Вагнера наразі присутня у кількох африканських країнах, зокрема в Лівії та ЦАР, де російські «рєбята» охороняють президента Туадеру.

 

Російський політтехнолог Максим Шугалей, пов’язаний iз Кремлем і причетний до російського впливу в Лівії, нещодавно заявив, що Росія «швидше» стабілізувала африканські держави, ніж Франція.

 

«Москва може надати реальну підтримку Бамако і розширити свій вплив на африканському континенті», — сказав Шугалей.


Розгортання російських найманців у Малі непокоїть Францію, яка до 1960 року володіла територією Малі як колоніальна імперія. З 2013 року Франція брала участь у зусиллях з відновлення демократії та боротьби з ісламістськими угрупованнями в Малі в рамках операцій «Сервал» та «Бархан».

 

У них загинули понад 50 французьких військових. Після військового перевороту 2020 року відносини Франції та Малі погіршилися. Військова хунта не виконала обіцянки провести вибори у лютому 2021 року.


У липні 2021 року президент Франції Еммануель Макрон заявив, що кількість французьких військових у рамках операції «Бархан» скоротиться з 5 тис. 100 військових до 2,5 тис., натомість збільшаться військові контингенти країн регіону, які беруть у ній участь.


Ситуація у Західній Африці погіршується через економіку та вплив ісламістських рухів у низці країн регіону. За останні пару років у двох країнах регіону відбулися успішні військові перевороти — в Малі у серпні 2020-го та травні 2021 року, а також Гвінеї у вересні 2021 року.

 

Щоправда, військова хунта Гвінеї, навпаки, позбавила влади президента, який мав дружні відносини з Росією. Ця країна є вагомим постачальником бокситів до Росії, необхідних для виробництва алюмінію. Лідер хунти раніше служив у французькому Іноземному легіоні.


Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан і міністр оборони Флоранс Парлі заявили про те, що французька військова місія в Малі «несумісна» з можливим приходом ПВК Вагнера.

 

Як повідомляє французька редакція RFI, заяви міністрів були зроблені 14 вересня після того, як напередодні інформацію про переговори між владою (військовою хунтою) Малі та російської приватної військової компанії Вагнера повідомила агенція «Рейтер». Це може стати причиною виведення французького військового контингенту з цієї країни.


15 вересня ситуацію прокоментували в Кремлі. Речник російського президента Дмитро Пєсков заявив агенції РІА «Новості»: «Ніяких представників російських збройних сил там (в Малі) немає і ніяких переговорів офіційних не ведеться». Але ж ми добре знаємо, чого варті слова росіян, коли вони стверджують, що «іх там нєт».