Коли ноги «налилися»: як запобігти набрякам нижніх кінцівок

14.09.2021
Коли ноги «налилися»: як запобігти набрякам нижніх кінцівок

Для «важких» ніг корисна не тільки гімнастика, а й звичайний перепочинок. (Фото з сайту vabos.com.ua.)

Знімаєш увечері шкарпетки, а на місці манжети — «візерунок».

 

Або дістаєш з антресолі черевики, які давно не доводилося взувати, а вони затісні.

 

Знайома ситуація? Що може провокувати набряки? Надмірна кількість рідини, яку споживаємо? Гіподинамія? Так, ці фактори позначаються на стані наших ніг. Але вони — не основні причини...


Набряклі ноги, на думку лікарів, дуже часто сигналізують про слабкий кровообіг. А він безпосередньо залежить від роботи серця і стану судин.

 

Якщо з цим усе гаразд — варто звернути увагу на нирки. Коли вони функціонують без збоїв, і це підтверджує обстеження, — тоді слід «копати» далі.

 

Щоб з’ясувати причину і позбутися проблеми, доведеться відвідати не тільки терапевта, а й кардіолога, і фахівця із судинних проб­лем.

 

Скажімо, «важкі» ноги наприкінці дня можуть попереджати про наближення варикозу. Особливо промовисто натякає на цю проблему набряк, що з’являється лише на одній нозі.

 

А серцева недостатність, каже столичний кардіолог Олег Лісничий, переважно проявляє себе набряклими кісточками і гомілками симетрично — на обох ногах. Якщо ж збільшена в розмірі нога ще й почервоніла і аж «горить», а дотик до набряклої вени викликає біль, — варто негайно перевіритися щодо можливого тромбофлебіту.

Коли мода йде не в ногу
зі здоров’ям

Циркуляцію крові часто погіршують і наші звички. Наприклад, коли ми постійно закидаємо ногу на ногу, або коли через роботу змушені постійно стояти.

 

Дуже «б’є» по ногах взуття на високих підборах. Так, мода не завжди йде в ногу зі здоров’ям. Тому дуже важливо давати ногам можливість перепочити і від високих «шпи­льок», і від нашої нескінченної «біганини».


Чи можна боротися з набряками з допомогою сечогінних препаратів? Так, але в крайніх випадках і після консультації у лікаря. Адже бувають ситуації, коли такі ліки не можна використовувати, крім того, діуретики небезпечно вживати тривалий час. Інакше ризикуєте вивести з організму не лише зайву рідину, а й корисні мікроелементи, зокрема кальцій і калій.


«Найкраще вживати природні діуретики — молоко, сир, мед, сік калини, лимон, чай (особливо зелений), зелені сорти яблук, горобину, — радить Олег Лісничий. — Для профілактики набряків корисні вітаміни групи В, А, РР, які зміцнюють судини і капіляри. Природне джерело цих вітамінів — морква, обліпиха, цитрусові, чорна смородина, шипшина».


За словами лікаря, варто обмежити споживання солі — до 2-3 грам на день, а також хліба, консервів, ковбасних виробів. Позбутися зайвої рідини організму допоможуть курага, огірки, гарбуз.

 

Не забувайте, що середня добова потреба людини в рідині — 1,5 -2 літри (враховуючи супи). І якщо ваші ноги схильні набрякати, краще цю межу не переходити.

Закиньте ноги на стіну!

Зняти біль у «налитих» литках іноді допомагає звичайний самомасаж. Спробуйте ввечері влаштовувати втомленим ногам контрастний душ.

 

Можна застосовувати і спеціальні мазі для ніг, які не просто вгамовують больо­вий синдром, а й покращують мікроциркуляцію крові.

 

Деякі з них виготовляють на основі екстракту кінського каштану або ферментів, що їх зі слиною виділяють медичні п’явки. До речі, безпосередньо герудотерапія (лікування п’явками) також допомагає при застійних явищах кровообігу.


Якщо під час роботи ви більше сидите, то не забувайте якомога частіше перебирати пальцями ніг, робіть кругові рухи ступнями, підіймайтесь навшпиньки — бодай на кілька секунд.

 

А ввечері, лягаючи в ліжко, не лінуйтеся хвилин на 10 закинути ноги вгору, впертися ними в стіну та енергійно порозтирати нижні кінцівки від стоп до колін.