Випробування Вагнером: у Національній опері вперше в незалежній Україні представлять «Трістана та Ізольду»

14.09.2021

У Києві, в Національній опері України, 15 вересня прозвучить один iз найскладніших та водночас найпрекрасніших шедеврів, створених за всі століття існування оперного жанру, — «Трістан та Ізольда» Ріхарда Вагнера. 

 

Цей твір буде виконано вперше в історії незалежної України. Проєкт є копродукцією Kyiv Symphony Orchestra та головного оперного театру.


У концертному виконанні візьмуть участь солісти Олександр Шульц (Трістан), Юліана Баварська (Ізольда), Тарас Штонда (Король Марк), Тетяна Спаська, Алла Позняк (Брангена), Олександр Форкушак (Курвенал), Дмитро Фощанка (Мелот), Олександр Вознюк (Пастух), Ігор Євдокименко (Рульовий), Дмитро Іванченко (Молодий моряк), а також білоруський диригент Віталій Алексейонок. 

 

Для більшості солістів участь у київському представленні «Трістана та Ізольди» стане дебютом у партії.


«Перше за часи незалежності виконання «Трістана та Ізольди» Вагнера є визначною подією для української культури. Адже виконання однієї з найскладніших партитур в історії опери і загалом робота з вагнерівським репертуаром є лакмусовим папірцем як для музикантів, так і для театру, організаторів, зрештою і публіки та стану оперної культури країни у цілому, — коментує продюсера Анна Ставиченко.

 

— Принциповим для проєкту є залучення лише українських вокалістів та українського оркестру, які сміливо прийняли цей виклик та доводять наявність в Україні оперного потенціалу світового рівня».
Тривалість події — 5 годин (з двома антрактами). Тому й початок зміщено на годину раніше від традиційного вечірнього — на 18-ту.

 

Тетяна РУДЕНКО