Білоруських опозиціонерів Марію Колесникову і Максима Знака засудили до 11 та 10 років тюрми

10.09.2021
Білоруських опозиціонерів Марію Колесникову і Максима Знака засудили до 11 та 10 років тюрми

Марія Колесникова має провести за ґратами 11 років.

Представники штабу колишнього претендента на президентський пост Віктора Бабарика та члени президії Координаційної ради білоруської опозиції Марія Колесникова і Максим Знак визнані винними за трьома статтями Кримінального кодексу Білорусі.

 

Це «Змова з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом»; «Створення екстремістського формування і керівництво ним», «заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці» з використанням ЗМІ та інтернету.

 

Прокурор запросив максимальний термін за статтями звинувачення — 12 років позбавлення волі. Суддя Сергій Єпіхов запит трохи знизив — Марія Колесникова отримала 11 років колонії загального режиму, Максим Знак — 10 років суворого режиму.


Оголошення вироку було єдиною відкритою частиною процесу — в Мінський обласний суд 6 вересня вишикувалися черги, але в суд потрапила лише невелика частина тих, хто прийшов підтримати Марію Колесникову і Максима Знака.

 

Суд проходив з 4 серпня в закритому режимі і в рекордні терміни: менше місяця знадобилося на розгляд 41 тому кримінальної справи, в кожному томі, за словами Володимира Пильченка, адвоката Колесникової, «по 250-280 сторінок».


2 вересня обвинувачені виступили з останнім словом. Максим Знак, відомий у Білорусі адвокат і юрист штабу Віктора Бабарика, три години розбирав і спростовував звинувачення.

 

Марія Колесникова, за інформацією сайту Бабарика, заявила, що процес над нею і Максимом — історичний, незалежно від того, яким буде по ньому рішення.

 

Максим Знак і Марія Колесникова своєї провини не визнали.
Марію Колесникову затримали «невідомі» зі спецслужб Лукашенка 7 вересня 2020 біля будівлі Національного художнього музею — вона встигла вигукнути перехожим своє ім’я в момент викрадення на вулиці.

 

Через добу стало відомо, що силовики спробували вивезти Колесникову з Білорусі в Україну, але Марія порвала на кордоні свій білоруський паспорт. Ймовірно, що даремно.

 

Ще сподівалася на правосуддя за фашистського режиму Олександра Лукашенка. Максима Знака затримали в приміщенні виборчого штабу Віктора Бабарика на вулиці Хоружей, який після серпневих подій перетворився на штаб-квартиру президії Координаційної ради.


Висунуті режимом у Мінську звинувачення в екстремізмі юристу та 40-річній жінці, випускниці Білоруської академії музики, викладачці гри на флейті в гімназіях та членкині Національного академічного концертного оркестру та Президентського оркестру Білорусі, учасниці міжнародних музичних фестивалів навіть важко описати словом «абсурд».

 

Хоча ми ніби і звикли, що на пострадянських просторах у тероризмі звинувачують навіть дитячих лікарів. Варто хіба що тішити себе думками, що це ознаки краху таких режимів. Але настільки близьких?


Обидва обвинуваченi до вироку перебували під вартою. Колесникова — в слідчій в’язниці №8 у Жодино, Знак — у СІЗО №1 на вулиці Володарського в Мінську. Затримані були обмежені в побаченнях iз близькими, за словами батька Колесникової, на всі 15 прохань про побачення з дочкою було отримано відмову.


Колесникову і Знака правозахисне співтовариство визнало політичними в’язнями. На сьогодні таких у Білорусі 659 осіб.


Реакція в Європі та Німеччині на вироки Марії Колесниковій і Максиму Знаку виявилася передбачувано жорсткою і негативною та передбачувано недієвою.

 

Євросоюз, уряд Німеччини, а також німецькі й європейські політики різко засудили вироки, зажадали негайно звільнити Колесникову і Знака, а також усіх білоруських політв’язнів. Крім того, дедалі сильніше лунають голоси тих політиків у Європі, хто вимагає ухвалення Брюсселем нових санкцій проти Мінська.