Не футболом єдиним: найсильніший хокейний клуб України провів свої перші поєдинки в Лізі чемпіонів

07.09.2021
Не футболом єдиним: найсильніший хокейний клуб України провів свої перші поєдинки в Лізі чемпіонів

На льоду столичного Палацу спорту донецький «Донбас» грає матчі свого дебютного сезону в Лізі чемпіонів. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

У вітчизняному хокеї — нова сторінка історії. Чинний чемпіон України дебютував у Лізі чемпіонів.

 

Найбільш титулований колектив нашої країни — донецький «Донбас» — отримав від організаторів ЛЧ так звану «уайлд-кард» і тепер проведе в престижному євротурнірі як мінімум шість поєдинків.

 

А разом iз «червоно-чорними» групову стадію  «лігочемпіонського» марафону долатимуть французький «Руан», данський «Рунгстед» та австрійський «Клагенфурт».


При цьому місцем домашніх баталій для «Донбасу» буде київський Палац спорту, де підопічні білоруса Павла Микульчика вже встигли зіграти два стартові поєдинки.


У Києві словосполучення «ліга чемпіонів» стійко асоціюється з футболом, тож не дивно, що на дебютний поєдинок «Донбасу» в ЛЧ завітало чимало відомих у футбольному світі персон.

 

Зокрема, на поєдинку хокейного чемпіона України проти данського «Рунгстеда» були помічені президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс та очільник Української асоціації футболу Андрій Павелко.

 

А символічне вкидання в прем’єрному матчі «Донбасу» в Лізі чемпіонів організатори довірили зробити знаному футбольному майстру Андрію Шевченку.


«Мені подобається Київ. Нова країна в Лізі — це завжди важливо.

 

«Донбас» виглядає як сильна команда. Ми очікуємо хорошого старту й хорошого сезону», — сказав генеральний директор «хокейної Ліги чемпіонів» Мартін Бауманн.

 

За його словами, в ЛЧ уже встигли зіграти 95 клубів, і з кожною новою грою покращується організаційна складова цього турніру.

 

«Головний акцент Ліга ставить не на самому хокеї в іграх, а на хокейній культурі, котру команди мають можливість переймати одна в одної. Вони можуть подорожувати і дивитися, як грають у хокей в інших країнах», — наголосив Бауманн.


Хай там як, а дебютна дуель «Донбасу» в Лізі чемпіонів завершилася поразкою, нехай її команда Микульчика й зазнала лише в серії булітів. «Не вистачає досвіду виступів на такому рівні», — пояснив стартову невдачу білоруський очільник українського колективу.


Водночас у поєдинку другого туру — проти свого старого знайомого, французького «Руана» — «червоно-чорні» виглядали значно впевненіше й заслужено відсвяткували історичну звитягу в ЛЧ (2:1).

 

Щоправда, Павло Микульчик трохи покритикував своїх підопічних за низьку реалізацію голевих моментів у протистоянні з французькими «драконами», виказавши сподівання на по­кращення цього показника в повторному протистоянні. Власне, поєдинок третього туру «Донбас» проведе у Франції й, за словами Микульчика, знову гратиме на перемогу.


До слова, призовий фонд ЛЧ-2021/2022 становить три мільйони триста тисяч євро. Як розповіла директор iз комунікацій та цифрових медіа ЛЧ Моніка Рейнхард, у порівнянні з попереднім розіграшем він зріс майже на мільйон.

 

За участь у груповому раунді кожна команда вже отримала 60 тисяч євро, подальше ж збільшення призових виплат буде пов’язане з просуванням команд турнірними сходинками.