До найкращої Кармен Європи: Національна опера запрошує на три ювілеї

03.09.2021
До найкращої Кармен Європи: Національна опера запрошує на три ювілеї

У вересні — 200-й вихід Анжеліни Швачки в ролі Кармен (Фото з фейсбуку співачки.)

Аж три бенефіси представить Національна опера України у вересні: до ювілеїв Анжеліни Швачки, Вікторії Ченської та Миколи Дядюри.

 

Також першого осіннього місяця відбудеться третій показ світової прем’єри балету «Данте». Усе це поряд з іншими зразками світової класики у репертуарі.


Шанувальникам вишуканого оперного співу варто відкласти всі справи 12 вересня — і слухати в Києві одну з кращих Кармен Європи Анжеліну Швачку.

 

Примадонна однойменною оперою «Кармен» Жоржа Бізе відзначатиме на сцені свій ювілей, який помітний як кругла дата, утім є свідченням винятково творчих успіхів та жіночої привабливості Шевченківської лауреатки. До речі, це буде 200-й вихід співачки в ролі Кармен.


Опера «Макбет» Джузеппе Верді з Вікторією Ченською в титульній партії 24 вересня — це святкування ювілейної дати провідною солісткою оперної трупи театру.

 

А 29 вересня у стінах Національної опери — Симфонія №2 (c-moll) «Воскресіння» Густава Малера, один із найулюбленіших творів головного диригента театру Миколи Дядюри. Тож не дивно, що саме цей твір Маестро обрав для свого бенефісу, приуроченого до ювілею митця.


Також у вересневому репертуарі театру — 25 вересня — третій показ світової прем’єри балету «Данте». Балетмейстер-постановник та автор лібрето Ярослав Іваненко, диригент-постановник — Олексій Баклан, відеосценографи — Давіде Брокколі та Лівіо Савіні (Італія), сценограф — Станіслав Петровський, художник костюмів — Ганна Іпатьєва, координатор міжнародної участі в проєкті — Нікола Франко Баллоні.

 

У постановці використано фрагменти творів Ріхарда Вагнера, Антоніна Дворжака, сучасна музика духовника православної ассирійської громади у Грузії, схіархімандрита Серафима (Біт-Харібі) та частини з симфоній знаменитого італійського композитора Еціо Боссо (Ezio Bosso, 1971—2020).

 

А відеосцено­графія, створена італійськими візуальними дизайнерами, надає виставі додатковий вимір: за допомогою провідних сучасних відеотехнологій і спецефектів глядач опиняється разом із Данте та його коханою Беатріче то в чарівній атмосфері середньовічної Флоренції, то в потойбічному світі — в містичних дантових колах Пекла та Раю.


Сучасна балетна постановка Національної опери України, реалізована спільно з Посольством Італії в Україні та Італійським інститутом культури в Україні, офіційно ввійшла до всесвітньої мистецької програми Dante 700 nel mondo («Данте 700 у світі»).


Квитки надходять у продаж поступово — за два тижні до заявленої дати вистави, нагадує пресслужба теат­ру. Національна опера України насамперед турбується про своїх шанувальників, тому і ввела ці невеличкі обмеження в часі придбання квитків.

 

І це винятково для того, щоб глядачі не мали проблем із перенесенням вистав або поверненням квитків, якщо вводитимуться суворіші карантинні обмеження.

 

Незмінними залишаються обов’язкове дотримання глядачами маскового режиму та соціальної дистанції, а заходячи до театру, необхідно пройти температурний скринінг. Національна опера України завжди рада своїм глядачам.

 

Валентина ГРИГОРЕНКО