Збірна України вчетверте зіграла внічию у відборі на ЧС-2022: лишається перегравати французів

03.09.2021
Збірна України вчетверте зіграла внічию у відборі на ЧС-2022: лишається перегравати французів

Вітчизняні збірники повторно зіграли внічию з Казахстаном у відборі на ЧС-2022. (Фото пресслужби УАФ.)

Умови, в яких Олександру Петракову випало розпочинати роботу на посту наставника національної збірної України, простими аж ніяк не назвеш.

 

Своєму наступнику Андрій Шевченко залишив, відверто кажучи, скромну спадщину. Після трьох турів відбору на ЧС-2022 в активі «синьо-жовтих» було лише три очки й, можна припустити, похмурий настрій футболістів, які навряд чи радісно сприйняли несподівану новину про завершення роботи Шеви зі збірною.


Три нічиї на старті планетарної кваліфікації різко обмежили шанси української команди на перемогу в групі, котра гарантує пряме потрапляння на «мундіаль». Водночас залишилася в синьо-жовтої збірної можливість поборотися за другу сходинку в «пульці» та потрапити на ЧС-2022 через стикові матчі.


Перед своєю прем’єрною грою на посту очільника синьо-жовтої команди — проти Казахстану, в Нур-Султані — Олександр Петраков заявив: «Не знаю, як наш суперник, але збірна України хоче поїхати на чемпіонат світу до Катару».


Перше побачення українських та казахських футболістів у поточній кваліфікації на «мундіаль» завершилося нічиєю в Києві, тож Олександр Петраков мусив знайти для своїх підопічних більше мотивуючих слів, аби поєдинок зі скромним, але непоступливим опонентом знову не завершився для української збірної втратою очок.


На жаль, вітчизняні збірники вдруге легковажно поставилися до 124-ї в рейтингу ФІФА команди й дозволили футболістам Казахстану на шостій компенсованій хвилині врятуватися від поразки.

 

Як і в березні в Києві, маючи відчутну ігрову перевагу над опонентом, «синьо-жовті» знову примудрилися «розписати» мирову з казахстанцями й відчутно ускладнили собі завдання щодо виходу з групи.


«Я попереджав своїх футболістів, щоб вони не витрачали гольові моменти. Напевно, не достукався. Навіть не знаю, з чим це пов’язано. Вважаю, що ми повністю переграли опонента. Але багато моментів не реалізували. На рівні національних збірних такого не прощають. Ви ж розумієте, що тренер не може забити м’яч», — наголосив Петраков.


Іншою, не менш важливою проблемою збірної України в гостьовому матчі проти казахстанців стала її жахлива гра в обороні. Два однотипні провали Олександра Караваєва на правому фланзі захисту при­звели до подвійного взяття воріт Андрія П’ятова, перекресливши таким чином усі попередні старання команди.


«Такі помилки... Такі голи... Хлопці дуже засмучені. Будемо розбиратися. Перед грою проти Франції (4 вересня в Києві) мені потрібно вивести гравців з психологічної ями», — бідкався Олександр Петраков.


Щоправда, роблячи критичні випади на адресу своїх підопічних, Петраков усе ж визнав, що саме він відповідає за результат.

 

«Виграє команда, програє одна людина. І це я», — каже спеціаліст, реагуючи таким чином і на закиди критиків щодо його кадрових рішень у невдалому матчі з Казахстаном.


Хай там як, а в цьому плані заяви Петракова разюче відрізняються від післяматчевих коментарів Андрія Шевченка, котрий у випадках командних невдач більшою мірою говорив про посередній рівень українського футболу, котрий не дозволяє збірній України постійно демонструвати високий ігровий рівень.


Водночас уже не раз підмічено, що українська національна команда значно краще грає з «топовими» збірними, ніж проти посередніх опонентів. Домашній поєдинок проти збірної Франції дозволить «синьо-жовтим» підтвердити чи спростувати озвучене твердження.

 

А ще — від підсумку суботнього матчу в Києві багато в чому залежатиме майбутнє збірної у відборі на ЧС-2022. Після чергової невдачі шансів на вдале подолання групового етапу може просто й не залишитись.

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Кваліфікація. Група D. Матчі 4-го туру.


Казахстан — Україна — 2:2 (Валіуллін, 74, 90+6 — Яремчук, 2; Сікан, 90+3; У: П’ятов, Караваєв, Забарний, Матвієнко, Миколенко, Соболь (Сікан 82), Сидорчук (Шапаренко, 77), Зінченко, Буяльський (Маліновський, 59), Ярмоленко, Яремчук (Циганков, 59)). Франція — Боснія і Герцеговина — 1:1.

 

Турнірне становище: Франція — 8 (4 матчі), Україна — 4 (4), Фінляндія — 2 (2), Боснія і Герцеговина — 2 (3), Казахстан — 2 (3).