Літній біатлонний чемпіонат світу збірна України завершила з двома медалями

31.08.2021
Літній біатлонний чемпіонат світу збірна України завершила з двома медалями

Юлія Джима (ліворуч) двічі піднімалася на п’єдестал літнього ЧС у Нове Мєсто. (Фото з сайту www.biathlonworld.com.)

Після напрочуд успішного виступу на Олімпіаді в Сочі-2014 представниці золотого біатлонного квартету — Юлія Джима, Олена Підгрушна, Валентина та Віта Семеренко — могли сміливо, з відчуттям повністю виконаного обов’язку завершувати кар’єру.


Власне, відтоді дівчата не раз заявляли, що мають дещо відмінні від спорту плани й не проти повісити гвинтівку на цвях.

 

Утім президенту ФБУ Володимиру Бринзаку щоразу, коли призерки сочинських Ігор починали розмову про завершення своїх виступів у великому біатлоні, вдавалося їх залишати у грі.


Процес зміни поколінь в українському біатлонному господарстві проходить не надто гладко. Підготувати власними силами гідну заміну іменитим біатлоністкам наша країна наразі не може. І натуралізація вітчизняною федерацією російських та білоруських спортсменок — яскраве тому підтвер­дження.

 

Щоправда, нові «закордонні» обличчя на тлі ветеранів українського жіночого біатлону виглядають вельми скромно, тож не дивно, що перед Олімпіадою-2022 керівництво збірної України знову робить ставку на стару гвардію, сподіваючись, що олімпійські чемпіонки 2014 року допоможуть синьо-жовтому квартету і в Пекіні піднятися на п’єдестал.


Сестри Семеренко до олімпійського сезону готуються за індивідуальним планом, під наглядом їхнього давнього наставника Григорія Шамрая.

 

Решта ж збірниць перебуває під крилом словенця Уроша Велепця, котрого знову призначили старшим тренером жіночої збірної України. Виступаючи під його керівництвом на Олімпіаді-2018, українські біатлоністки залишилися без медалей.


Без сумніву, в Пекіні-2022 Велепець і Ко спробують реабілітуватися. Наразі як жіноча, так і чоловіча збірні ведуть активну передсезонну підготовку, роблячи акцент на виснажливих високогірних зборах.


Щоправда, одноманітний характер фізичних тренувань змушує спортсменок шукати можливості для урізноманітнення безсніжного міжсезоння. І найкращий спосіб перевести подих — узяти участь у змагальних баталіях представницького рівня.


Зазвичай літній чемпіонат світу з біатлону не входить до календарного плану підготовки перших вітчизняних збірних.  Ось і цього року — на «мундіалі» в чеському Нове Мєсто — чоловічу команду України представляли резервісти.

 

А от лідерки «синьо-жовтих» — Олена Білосюк (до заміжжя — Підгрушна) та Юлія Джима — забажали по­змагатися на цих стартах. У підсумку стараннями останньої в скарбничці української збірної опинилися дві срібні нагороди.


Другою Джима стала в суперспринті та гонці переслідування.

 

«Навіть не очікували, що в Нове Мєсто вийде боротися за призові місця», — так оцінив здобутки своєї підопічної на літньому ЧС Урош Велепець.


Задоволена своїм результатом в Чехії залишилася й дворазова віцечемпіонка літнього «мундіалю», хоча й виказала розпач щодо свого п’ятого місця в класичному спринті (показати кращий результат Юлії завадив один промах).

 

Утім, зрозуміло, що головні старти біатлонного сезону знаходяться далеко за горизонтом: до лютого 2022 року, коли в Пекіні розпочнеться «біла» Олімпіада, стріляючим лижникам іще належить пройти чималий підготовчий шлях.

 

А наступна змагальна зупинка української збірної — літній чемпіонат України, котрий наприкінці вересня прийматиме Чернігів.