Самі винні: руйнівні зливи в Європі цього літа спричинила діяльність людини

27.08.2021

Рясні опади, що спричинили смертельні повені в Європі в липні, стали наслідком зміни клімату, кажуть учені.

 

І такі екстремальні погодні умови в Західній Європі надалі будуть більш імовірними — ризики зросли в дев’ять разів.

 

Такі висновки випливають із дослідження, проведеного науковцями організації World Weather Attribution, повідомляє Бі-Бі-Сі.


Сильні паводки в Німеччині, Бельгії та інших країнах викликала велика кількість опадів протягом 1-2 днів, що випали на вже вологу землю, у поєднанні з місцевими гідрологічними факторами, такими як земельний покрив та інфраструктура.

 

Бурхливі потоки зруйнували будинки, автомагістралі та залізничні колії, а також забрали життя щонайменше 220 людей унаслідок затоплення міст і сіл.

 

Руйнівні зливи та їх наслідки стали повною несподіванкою для синоптиків і місцевої влади.


«Ми об’єднали знання спеціалістів з кількох галузей досліджень, щоб зрозуміти вплив змін клімату на жахливу повінь минулого місяця», — сказав доктор Сджоук’є Філіп, дослідник клімату з Королівського голландського метеорологічного інституту (KNMI) та член команди WWA.

 

«Важко проаналізувати вплив змін клімату на велику кількість опадів на дуже локальному рівні, але нам вдалося показати, що в Західній Європі викиди парникових газів зробили такі події більш імовірними», — додав він.


Дослідники кажуть, що за нинішнього клімату в будь-якому місці Західної Європи вони очікували, що такі опади, як у липні, можуть статися раз на 400 років.

 

Але якщо рівень викидів парникових газів збережеться, а підвищення температури триватиме, рясні опади стануть більш поширеними.

 

«Наші сучасні моделі клімату свідчать про збільшення екстремальних опадів у майбутньо­му теплішому світі», — сказала професорка Гейлі Фаулер з університету Ньюкасла.


Учені додають, що ми повинні «якомога швидше скоротити викиди парникових газів, а також удосконалити системи попередження та управління надзвичайними ситуаціями, зробити нашу інфраструктуру «стійкою до клімату» — щоб зменшити кількість жертв та витрат» у випадку екстремальних подій, які неминуче частішатимуть