«Не підемо, поки всіх не витягнемо»: США можуть ще залишитися в Афганістані

20.08.2021

Тисячі людей намагаються виїхати з Афганістану, владу в якому 15 серпня захопило угруповання «Талібан».

 

Чимало країн долучилися до евакуації біженців, але літаків не вистачає для всіх охочих. Евакуйованих везуть до Франції, Німеччини, Великобританії, Італії, Узбекистану, Індії, Непалу, Австралії.


Починаючи з неділі в аеропорту Кабула та поблизу нього вже було вбито 12 людей, повідомляє «Рейтер» з посиланням на представників НАТО.

 

Люди загинули як від пострілів, так і від тисняви, яка утворилася, коли біженці намагалися потрапити в аеропорт. Американські військові, які контролюють аеропорт, були змушені припинити польоти в понеділок після того, як тисячі наляканих афганців заповнили летовище, намагаючись сісти на якийсь із літаків.

 

У вівторок ситуацію вдалося взяти під контроль, і польоти відновилися. Таліби запевняють, що не перешко­джають іноземцям, які прямують в аеропорт Кабула дістатися летовища. Водночас, за іншими повідомленнями, бійці «Талібану» 19 серпня укомплектували блокпости біля аеропорту Кабула, що перешко­джає доступу навіть тих афганців, які мають дозвіл на поїздку.


Своє перше інтерв’ю після захоплення Афганістану талібами дав телеканалу ABC президент США Джо Байден. Він наголосив, що американські військові можуть залишитися в Афганістані і після 31 серпня — дати, яку раніше називали як крайній термін для їхнього виведення.

 

Це станеться, якщо в Афганістані ще залишатимуться громадяни США, які не встигли залишити країну.

 

«Ми не підемо, поки всіх не витягнемо», — запевнив Байден. Наразі в Афганістані залишаються від 10 до 15 тисяч американців.

 

Крім того, США хочуть евакуювати 50-65 тис. афганців, які співпрацювали з американською місією, повідомляє Бі-Бі-Сі. На даний час США змогли вивезти з країни приблизно 5 тисяч людей, повідомили в Пентагоні.


Україна вивезла з Кабула 79 людей (громадян України, Нідерландів, Хорватії, Білорусі та Афганістану, серед яких — відома афганська режисерка Сахра Каримі). В планах — евакуювати ще 120 осіб.

 

Проте на момент верстки номера це зробити не вдалося. Як повідомив BBC News Україна речник МЗС України Олег Ніколенко, на території Афганістану залишаються ще 50 українців.


Тим часом президент Польщі Анджей Дуда підписав рішення про відправку в Афганістан військового контингенту зі 100 осіб для допомоги в евакуації. Він перебуватиме в країні до 16 вересня.

 

Як пояснює голова Бюро нацбезпеки Польщі Павел Солох, завданням польського військового контингенту в Афганістані буде співпраця з силами інших країн під час евакуації, бойових завдань він не виконуватиме.