Прийшов на допомогу: головним тренером збірної України став Олександр Петраков

20.08.2021
Прийшов на допомогу: головним тренером збірної України став Олександр Петраков

Олександра Петракова призначили новим керманичем першої футбольної збірної України. (Фото з сайту theukrainians.org.)

До рішення Андрія Шевченка залишити після Євро-2020 збірну України в УАФ виявилися відверто неготовими.

 

Ситуація, коли заявку на важливі вересневі матчі кваліфікації до ЧС-2022 оголошував не головний тренер, а представники УАФ, яскраво підтверджує розгублений стан, в якому опинилося керівництво Будинку футболу.


За відсутності затвердженого наставника «шорт-лист» на матчі проти Казахстану (1 вересня) та Франції (4 вересня) затверджували новопризначені керівники Комітету національних збірних УАФ — Олексій Михайличенко та Олег Блохін, а також Олександр Петраков (на той час очільник української «молодіжки» (U-18), якому, власне, й пророкували місце на чолі «синьо-жовтих».


Утім офіційно наставником збірної України його призначили вже після подачі заявочного протоколу до ФІФА. В УАФ до останнього моменту чекали повідомлення з ОАЕ, сподіваючись, що «Аль-Айн» усе ж погодиться розірвати контракт й відпустити Сергія Реброва в Україну. І поворотною точкою в цьому питанні було 17 серпня.

 

Дочекавшись моменту, коли в країні розпочалася нова доба, президент УАФ Андрій Павелко офіційно повідомив: «До подальших виступів у відборі на ЧС-2022 збірну України готуватиме Олександр Петраков».


Щоправда, керувати «синьо-жовтими» він буде в статусі «в.о», не маючи з УАФ жодних контрактних домовленостей. Тобто будь-якої миті буде готовим звільнити місце для свого наступника, котрим керівник вітчизняного футбольного господарства бачить Сергія Реброва.


«Попросили, щоб я допоміг, — пояснює деталі угоди Петраков. — Розумію, який узяв на себе тягар. Однак разом із хлопцями зробимо все можливе, аби реалізувати нашу мрію й потрапити до Катару».

 

Для українського футболу Олександр Петраков — персона знакова. Не кожному вдається навіть на молодіжному рівні виграти чемпіонат світу. А в 2019 році йому разом із молодими українськими футболістами віком до 20 років удалося підкорити світову вершину.

 

Тож Андрій Павелко наголошує: «Олександр Васильович — всесвітньо відомий спеціаліст, має високий авторитет серед нашої футбольної спільноти і необхідні знання та досвід для того, щоб на даному етапі очолити головну команду країни. Тому цілком заслужено отримав одноголосну підтримку членів виконкому УАФ».


Щоправда, в Україні Петракова важко назвати добре впізнаваною футбольною особою. Багато років працюючи з молоддю, він, так би мовити, постійно перебував у тіні своїх колег з елітного дивізіону. Водночас добре знайомі з 64-річним наставником особи говорять про нього як про пряму, жорстку, але справедливу людину.


Додатково про нового наставника «синьо-жовтих» щось може сказати і його тренерський штаб. Одразу після призначення Петраков наголосив, що собі в помічники планує покликати Андрія Анненкова, В’ячеслава Кернозенка та Олександра Шовковського.

 

Останній, до слова, працював у команді Андрія Шевченка, тож, без сумніву, його досвід неабияк знадобиться новому тренерському колективу збірної України.


Загалом, часу на організаційні питання в Петракова майже не залишилося. Не матиме можливостей для розкачки наставник і в самому відборі, де у збірної України три очки після трьох зіграних матчів. Кожна наступна осічка значно зменшуватиме шанси «синьо-жовтих» у боротьбі за перші два місця в групі.

 

«Не буду говорити, що до мого приходу вже було втрачено чимало очок, не буду вказувати на обмежені часові можливості для підготовки. Разом з командою ми зробимо все можливе, аби досягти потрібного результату», — наголосив Петраков.