Афган ліг під «Талібан»: як ісламісти після виходу військ США блискавично захопили країну

17.08.2021
Афган ліг під «Талібан»: як ісламісти після виходу військ США блискавично захопили країну

Афганістан тепер під контролем талібів.

У неділю, 15 серпня, радикальна ісламська організація «Талібан» заявила про встановлення повного контролю над усією територією Афганістану.

 

Ще вранці її бойовики ввійшли в передмістя афганської столиці і висунули вимогу місцевій поліції та військовим скласти зброю, а вже надвечір того ж дня повідомили про переговори з залишками афганського уряду щодо передачі влади та формування тимчасового уряду Афганістану на базі «Талібану».


До облоги Кабула бойовики «Талібану» з блискавичною швидкістю захопили всі провінції та їх ключові міста, фактично не зустрічаючи опору з боку навчених та озброєних американцями проурядових сил. У їхні руки потрапило поставлене з США та інших країн НАТО озброєння на сотні мільярдів доларів.

Президент утік до Таджикистану

Зранку неділі, 15 серпня, президент Афганістану Ашраф Гані повідомив мешканцям Кабула, що штурму столиці не буде, що ведуться переговори про безкровну передачу влади та організацію тимчасового уряду перехідного періоду.

 

За цими словами проглядав відчай заяви про повну капітуляцію талібам. Надвечір неділі глава Ради афганського примирення Абдулла Абдулла заявив виданню Times of India, що президент Ашраф Гані все ж утік з Афганістану до Таджикистану. За даними Бі-Бі-Сі, разом iз президентом країну залишив і віцепрезидент Амрулла Салех.


Глава ради афганського примирення Абдулла Абдулла заявив, що президент Ашраф Гані «залишив свій народ», і назвав його «колишнім главою держави».

 

«Уже колишній президент Афганістану покинув країну і залишив свій народ. Йому ще відповідати за це перед Всевишнім», — написав він у фейсбуці.


Попередній президент Афганістану Хамід Карзай заявив, що залишиться в країні разом iз сім’єю, і закликав мирно врегулювати конфлікт.

 

«Я прошу урядові сили безпеки і сили ісламського руху «Талібан», де б вони не перебували, захищати життя і майно людей і приділяти цьому увагу», — написав він у фейсбуці. Він попросив людей по можливості залишатися вдома і повідомив, що переговори між владою і талібами тривають.


Уряд Афганістану мав досить можливостей для запобігання захопленню країни радикалами, проте не використав їх через корупцію, заявили в Брюсселі.

 

«Афганська армія мала в своєму розпорядженні достатню кількість зброї, пального і боєприпасів, а також особового складу, щоб при адекватному управлінні та логістиці протягом багатьох місяців протистояти наступу руху «Талібан» навіть при повній відсутності підтримки з боку сил міжнародної коаліції», — заявив ТАСС дипломат однієї з європейських країн при НАТО.

 

Захід шокований, що його зусилля в Афганістані впродовж двох десятиліть виявилися марними.

 

Успіх «Талібану» свідчить, що мешканці цієї консервативної ісламської країни більше довіряють «поганим» своїм, ніж «добрим» чужинцям.


В одній iз перших заяв після взяття Кабула таліби заявили, що в Афганістані під владою радикального руху «Талібан» жінки зможуть здобувати освіту і працювати, а журналісти — критикувати те, що відбувається, заявив представник талібів. Жінкам доведеться носити хіджаб, але їм також буде дозволено залишати свої будинки без су­проводу, уточнив представник Сухаль Шахін.


В Афганістані після вступу талібів у Кабул почалося формування тимчасового уряду. Про це повідомляє телеканал Al Arabiya. Видання зазначає, що ексглава МВС Афганістану й колишній посол у ФРН Алі Ахмад Джалалі буде призначений главою перехідного уряду Афганістану.

Більшість посольств покинули країну

Норвегія та Естонія висунули вимогу якнайшвидше скликати засідання Ради безпеки ООН у зв’язку з подіями в Афганістані.

 

Але це вже ніяк не вплине на подальший розвиток подій у цій країні. Американський сенатор і член Спеціального комітету Сенату з розвідки Бен Шассе засудив керівництво країни за виведення військ з Афганістану, передає CNN.

 

За словами Шассе, Вашингтон «пошкодує про свої дії, які призведуть до погіршення зовнішньополітичних зв’язків».

 

Той факт, що війська США залишають Кабул, він назвав «ганебним» кроком.

 

«Жорстоке поводження з афганськими жінками і різанина наших союзників — це передбачуваний результат слабкої доктрини Трампа—Байдена», — зазначив сенатор. Шассе додав, що влада США не повідомила правду про те, наскільки важливу роль відігравали миротворчі сили для безпеки Афганістану.


Держсекретар США Ентоні Блінкен визнав, що таліби діяли швидше, ніж очікували в Вашингтоні, однак усе ж висловився на захист відходу американців з Афганістану. «Ідея про те, що статус-кво можна було зберегти, залишивши там наші сили, є неправильною», — заявив він CNN.

 

За словами глави зовнішньополітичного відомства, зараз головна мета — безпечно вивезти всіх громадян США з країни.


Президент США Джо Байден «втік» з Афганістану, заявив колишній американський лідер Дональд Трамп. Про це повідомляє видання The Hill.

 

«Він утік з Афганістану замість того, щоб слідувати плану, який наша адміністрація залишила для нього, — плану, який захищав наших людей і нашу власність і гарантував, що таліби ніколи і подумати не посміють захопити наше посольство або надати базу для нових нападів на Америку», — заявив Трамп.


За словами колишнього президента США, після знищення терористичної організації «Ісламська держава» він «створив надійний стримуючий фактор», якого тепер немає. «У «Талібану» більше немає страху або поваги до Америки», — підкреслив він.

 

Байден, у свою чергу, напередодні заявив, що його попередник незадовго до 11 вересня 2019 року уклав iз талібами угоду, яка поставила рух у найсильнішу військову позицію з 2001 року, і встановив терміни виведення збройних сил США.


У критичний день неділі, 15 серпня, більшість амбасад західних країн у Кабулі панічно втікали з афганської столиці з допомогою спецтехніки та спецслужб своїх країн. Але не посольство Росії.

 

Хоча «Талібан» є організацією, офіційно забороненою в Росії як терористична, однак посольство Росії спокійно залишалося в Кабулі, а МЗС Росії заявило про готовність співробітництва з перехідним урядом країни, тобто з тим же «забороненим» у Росії «Талібаном».

 

Керівництво руху гарантувало безпеку посольства Росії в Кабулі. Однак при цьому в останні години вони наказали всім іноземцям, які залишаться в місті, зареєструватися.


Надвечір неділі з’явилися і перші заяви «тимчасового уряду» талібів. Зокрема, що поліція попереднього уряду втекла зі столиці, тому таліби перебирають під свій контроль правопорядок у Кабулі, зокрема виводять на вулиці свої загони міліції для попередження актів мародерства та злочинності, якими супроводжується період безвладдя. Командувачі сил руху «Талібан» на чолі з Абдулою Гані Барадаром очолять адміністрацію президента Афганістану.

ДОВІДКА «УМ»

Війна в Афганістані: основні факти


У 2001 році військові сили під керівництвом США скинули владу талібів в Афганістані після терактів 11 вересня 2001 року, організованих лідером «Аль-Каїди» Усамою бен Ладеном.

 

Останні 20 років військові дії на території Афганістану не вщухали. США та їхні союзники підтримували демократично обраний уряд та вкладали великі ресурси в афганські сили безпеки, але напади талібів тривали.

 

За адміністрації Трампа США уклали угоду з талібами і пообіцяли залишити Афганістан, якщо бойовики погодяться не надавати підтримку і тренувальні бази для терористів.

Перемовини між талібами і афганським урядом провалилися. Та американські солдати все одно залишають Афганістан у цьому році, а таліби знову захоплюють країну.