Сезон набирає обертів: «Шахтар» скаржиться на суддівство в УПЛ, а «Колос» вилетів з Ліги конференцій

17.08.2021
Сезон набирає обертів: «Шахтар» скаржиться на суддівство в УПЛ, а «Колос» вилетів з Ліги конференцій

Поки команди УПЛ грали черговий тур чемпіонату, динамівці з’їздили на спаринг з «Інтером». (Фото: з сайту «Динамо».)

Українська прем’єр-ліга, а з нею і єврокубки, продовжує набирати обертів: минулого тижня Лігу конференцій покинув ще один український клуб — «Колос».


Ковалівці на виїзді в Казахстані, як і вдома, не змогли пробити воротаря «Шахтаря» з Караганди (двічі по 0:0) і вилетіли з турніру після серії пенальті.

 

Таким чином, як і торік, Україну на груповій стадії євротурнірів знову представлятиме призова трійка: «Динамо» (стартує одразу з групи ЛЧ), «Шахтар» (у разі перемоги над «Монако» у кваліфікації також гратиме в ЛЧ, у випадку невдачі — в Лізі Європи) та «Зоря» (боротиметься з «Рапідом» за групу ЛЄ, а якщо програє — змагатиметься у Лізі конференцій).


Ранній виліт ковалівців зробив актуальним питання відставки наставника четвертої команди минулого сезону УПЛ Руслана Костишина. Про це він сказав після матчу з «Рухом», який його підопічні, програючи в меншості, все ж зуміли звести внічию.


«Було дуже важко після матчу в Казахстані. У першому таймі з «Рухом» володіли перевагою, але грали повільно, як сонні мухи. На другий тайм вийшла зовсім інша команда, агресивна. Я просто сказав їм, що якщо ми програємо і сьогодні — подам у відставку», — зізнався Костишин.


Нестабільно поки грає і бронзовий призер минулого сезону — луганська «Зоря». Команда Скрипника, втративши кількох лідерів та підписавши на їхнє місце нових футболістів, поки не радує результатами: лише одна перемога у стартових чотирьох турах.

 

Минулого уїк-енду луганчани в домашньому матчі в Запоріжжі несподівано втратили очки з «Минаєм», якому пророкували перед стартом сезону боротьбу за виживання.


Значно складніше випробування чекає Скрипника і Ко вже цього четверга у кваліфікації ЛЄ — австрійський «Рапід», який свого часу добряче попсував нерви «Шахтарю».


Самі ж «гірники» під керівництвом нового тренера Роберто де Дзербі реабілітувались після поразки від «Олександрії» перемогою над «Металістом-1925», але результат донеччани добувають не так легко, як хотілося б, особливо перед ключовими матчами в єврокубках. Попри це, Дзербі заявляє, що в Україні немає команди, яка наразі грає краще за «Шахтар».


«Ми не зіграли добре в першому таймі, але не думаю, що сьогодні в чемпіонаті України існують команди, які грають краще, ніж ми. Тому уявіть, що буде, коли ми будемо грати добре. До сьогоднішнього дня я не бачив жодної команди, яка грала б краще, ніж «Шахтар» в першому таймі», — дещо самовпевнено сказав італієць.


А донедавна багаторічний капітан, а тепер — функціонер «Шахтаря» Даріо Срна, коментуючи відставання від «Динамо» (за втраченими очками), вже не вперше поскаржився на суддівство.
«Ми хочемо чесно програвати і чесно вигравати. Якщо після трьох турів нам не дали три пенальті — я думаю, що це не випадково. Ми хочемо, щоб судили чесно. Судді теж люди, можуть помилятися, але за дві гри не ставити три пенальті — це мені незрозуміло», — сказав хорват.


Натомість «Динамо», як і планувалось, минулими вихідними не грало матч УПЛ, а вирушило до Італії у рамках підготовки до ЛЧ на спаринг із чинним чемпіоном Серії А «Інтером». Кияни без Луческу (відновлюється після хвороби) майже без шансів поступились іменитим суперникам (0:3), але залишилися задоволені таким досвідом.


«Для нас цей спаринг не має значення. Звичайно, результат завжди важливий, але я вважаю, що важливіше за результат те, що Луческу вдалося домовитися з чемпіоном Італії про проведення цього матчу. Для нас це важливо, щоб ми пристосувалися до гри в графіку через два дні на третій. Фрагментами грали непогано, але, звичайно, «Інтер» — це суперклуб, у якому грають зірки. Нам поки важко грати на рівних iз такими командами», — визнав президент «Динамо» Ігор Суркіс.


А новачок киян Владислав Кулач додав, що гра з «Інтером» — непогана перевірка власних сил перед стартом у групі ЛЧ.


«Ігри з такими командами, як «Інтер», — це хороший досвід для кожного футболіста і команди, в цілому, оскільки з подібними суперниками нам належить грати в Лізі чемпіонів. Шкода, що ми програли, але обов’язково винесемо урок з цієї невдачі», — сказав нападник.


За даними місцевих ЗМІ, в Італії кияни не лише грали з «Інтером», а й, подейкують, вирішували трансферні питання. Місцеві видання пишуть, що нападник «біло-синіх» Владислав Супряга уже цього тижня має все ж таки перебратись до Серії А — до «Сампдорії» на умовах оренди з правом викупу.

 

Ігор Суркіс не відповів на питання про долю Супряги, але натякнув, що «з команди може хтось піти, а може, когось і підпишемо».


Поки ж у «Динамо» матч у запасі в УПЛ, в одноосібні лідери вирвалась «Десна», яка у видовищному поєдинку здолала ще одного претендента на місця у зоні єврокубків — «Дніпро-1».

 

Чернігівці загалом виграли усі чотири матчі, а їхній форвард Денис Безбородько вирвався у лідери бомбардирської гонки. Утім у складі «сіверян» поки не поспішають дивитись у турнірну таблицю, адже до фінішу чемпіонату ще багато матчів.


Потроху відновлюється після сенсаційного вильоту з ЛК «Ворскла»: полтавчани поки йдуть четвертими, хоча тренер «біло-зелених» і скаржиться на коротку лавку запасних. Не виключено, що до осені «ворскляни» кадрово підсиляться.

ТАБЛО

Товариський матч. «Інтер» — «Динамо» — 3:0 (Барелла, 13; Джеко, 34; Сенсі, 60).
Прем’єр-ліга. Перенесений матч 1-го туру. «Динамо» — «Минай» — 2:0 (Буяльський, 19; Ерік Рамірес, 45).
Прем’єр-ліга. 4-й тур. «Шахтар» — «Металіст-1925» — 2:0 (Степаненко, 49; Л. Траоре, 80), «Верес» — «Ворскла» — 1:1 (Солдат, 54 — Тілль, 48 (пен.)), «Зоря» — «Минай» — 1:1 (Сайядманеш, 65 — Горін, 53), «Десна» — «Дніпро-1» — 2:1 (Безбородько, 30; Завійський, 86 — Довбик, 78), «Колос» — «Рух» — 1:1 (Новак, 65 — Борячук, 24), «Львів» — «Олександрія» — 1:1 (Ренан, 45 — Спінеллі, 53).