Час попрощатися з ртутними лампочками. У Тернополі старутвав другий етап проєкту заміни вуличного освітлення

13.08.2021

У Тернополі розпочався другий етап спільного проєкту Тернопільської міської ради та Північної екологічної фінансової корпорації NEFCO щодо реконструкції системи зовнішнього освітлення під назвою «Світло без ртуті».

 

Як повідомляє на сайті міськради міський голова Тернополя Сергій Надал, за час реалізації першого етапу проєкту, що його було розпочато у вересні минулого року, вдалося модернізувати освітлення на 47 вулицях обласного центру.

 

1 тис. 740 старих шкідливих ртутних ламп замінили на безпечні сучасні світлодіодні світильники.

 

Також було додатково встановлено понад пів сотні нових опор освітлення та замінено майже 50 кілометрів самоутримних проводів.


Другий етап проєкту «Світло без ртуті», за інформацією пресслужби Тернопільської міської ради, передбачає  відповідну заміну світильників i кабелів на ще 24 вулицях міста. Сучасні лампи, за висновком спеціалістів, набагато краще розсіюють світло, а їхній ресурс значно більший — від 50 тис. годин.

 

За рік LED-світильник у середньому світить 3,5 тис. годин, тож це мінімум 14 років роботи. При цьому щорічна економія спожитої електроенергії складатиме понад 500 тисяч кВт, або понад 2 мільйони гривень.


NEFCO — міжнародна фінансова організація, заснована у 1990 році урядами п’яти північних країн: Данії, Ісландії, Норвегії, Фінляндії та Швеції.

 

Поставивши собі за основну мету позитивний вплив на довкілля, вона фінансує та реалізує винятково проєкти екологічного спрямування, надаючи пріоритет країнам Східної Європи та  Балтійському, Арктичному та Баренцевому регіонам.