Він був честю і совістю демократичної Росії. Помер радянський дисидент і антипутініст Сергій Ковальов

13.08.2021
Він був честю і совістю демократичної Росії. Помер радянський дисидент і антипутініст Сергій Ковальов

Сергій Ковальов народився на Сумщині.

Громадськість прощається з Сергієм Адамовичем Ковальовим, російським правозахисником, автором Декларації прав людини та громадян 1991 рік та другої глави Конституції Російської Федерації, присвяченої правам людини. Він відійшов 9 серпня у віці 91 року.


Сергій Ковальов — родом з України. Він народився 2 березня 1930 року в місті Середина-Буда (Сумська область Української РСР). Разом із сім’єю переїхав до Москви. У 1954-му закінчив біологічний факультет МГУ. Здобув ступінь кандидата біологічних наук.

 

Завідував відділом математичних методів у біології міжфакультетської лабораторії, працював в Інституті біофізики АН СРСР. Здобув ступінь кандидата біологічних наук, опублікував понад 60 наукових робіт. Однак відомий більше саме як правозахисник.


Ім’я Сергія Адамовича Ковальова — з першого ряду російських політичних фігур кінця радянського і пострадянського часу. За радянських часів був дисидентом.

 

У 1974 році його заарештували за звинуваченням в антирадянській агітації і пропаганді і дали сім років колонії та три роки заслання. Був політв’язнем зони «Пермь-36», де відбували покарання і численні українські політв’язні. Звільнився Ковальов лише в 1985 році, відмовившись просити помилування.


Однак після повернення із заслання він не полишив громадську діяльність, у 1989 році за рекомендацією Андрія Сахарова був обраний народним депутатом, потім став членом Верховної Ради СРСР і Держдуми, а в 1994-1995 роках — першим уповноваженим з прав людини в РФ.

 

За часів Радянського Союзу він був дисидентом, політв’язнем та редактором газет, що виходили підпільно. Після розпаду СРСР став першим омбудсманом з прав людини в сучасній Росії та співтворцем чинної Конституції.

 

На початку Першої чеченської війни Сергій Ковальов як уповноважений з прав людини РФ виступав iз різкою критикою російської політики в Чечні. У червні 1995 року брав участь у звільненні заручників у Будьонівську, добився припинення штурму лікарні і запропонував себе замість заручників.

 

Протягом багатьох років він жорстко критикував політику Володимира Путіна, був противником російської агресії проти Грузії, засуджував анексію Криму та виступав за відновлення вільних демократичних виборів у Росії.


За послідовний захист прав людини Сергія Ковальова тричі номінували на Нобелівську премію миру. Він багато років був головою організації «Меморіал». Міжнародний офіс цієї організації супроводив повідомлення про кончину Ковальова на своїй сторінці в фейс­буці словами: «Сьогодні рано вранці помер Сергій Адамович Ковальов. Так невчасно для всіх нас».


У своїх заявах він підкреслював необхідність розслідування та засудження Катинського розстрілу. З нагоди 90-річчя свого дня народження Сергій Ковальов дав інтерв’ю Польському радіо, в якому сказав, що сучасна Росія більш цинічна і лицемірна, ніж Радянський Союз.

 

Він також застерігав світ від Володимира Путіна, якого назвав тираном: «Сьогоднішній російській владі не можна жити без ворогів. Для Путіна це єдиний спосіб існування. Тиранія не може жити без ворогів. Якщо будеш жити без ворогів, то відповідаєш за становище в країні».


Сергій Ковальов вважав, що перші роки після розпаду Радянської держави давали надію, що Росія піде шляхом демократії. Однак цього не сталося. «Сьогоднішня Росія повернулася в Радянський Союз, у радянські часи. Наша влада навчилася брехати так, щоб їй вірило доволі багато людей на Заході».

 

Коментуючи результати опитування 2018 року, згідно з яким усе менше росіян довіряє державному телебаченню, Сергій Ковальов назвав публікації державних ЗМІ «уроками ненависті» і додав: «Знову настав час, коли газети потрібні тільки для загортання у них оселедця, а не читання їх».


Сергій Ковальов назвав сучасну Росію «вдосконаленою версією Радянського Союзу». Він підкреслював, що режим підтримує саме суспільство, яке віддає перевагу «еклектиці путінізму» перед демократичними цінностями. І тому в Росії, за його словами, немає демократії.


Ковальов удостоєний цілої низки міжнародних нагород і премій, зокрема «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. У 2006 році Сергій Ковальов був нагороджений французьким орденом Почесного легіону, в 2009-му був нагороджений європейською премією імені Андрія Сахарова «За свободу думки».

 

Президент Польщі Анджей Дуда написав у твіттері, що Сергія Ковальова ніколи не забудуть. Він додав, що Сергій Ковалов був другом Польщі, і нагадав, що президент Лєх Качинський нагородив його Великим Хрестом ордена «За заслуги» перед Республікою Польща.

 

«Його недарма назвали «совістю Росії». Нехай спочиває з миром», — додав Дуда. У 2018 році Ковальов отримав почесний ступінь доктора Варшавського університету.