Штам «Дельта» зафіксований вже майже в 100 країнах

10.08.2021
Штам «Дельта» зафіксований вже майже в 100 країнах

Новий штам — нові клопоти? Розслаблятися рано... (Фото з сайту pnu.edu.ua.)

Вірус агресивніший, летальність вища

Штам «Дельта» шириться світом — він зафіксований майже в 100 країнах. Не обійшов вірус і Україну. Підтверджені випадки інфікованих штамом «Дельта» виявлені в Києві, Закарпатті, у Львівській області. Більшість хворих не так давно повернулася з Росії.

 

І хоч медики повідомляють, що клінічний перебіг «Дельти» не відрізняється від інших штамів вірусу, втім звичні схеми лікування не завжди спрацьовують.


Новий вид коронавірусу вперше виявили в Індії, але нині він стрімко мігрує Росією, Європою, США й одразу викликав занепокоєння серед науковців та медиків. На початку травня 2021 року Всесвітня організація охорони оголосила штам «Дельта» міжнародною загрозою, оскільки він небезпечніший та агресивніший за попередні варіації. Симптоми хвороби розвиваються швидше, а летальність — вища. У деяких пацієнтів ужe нa 2—3-й дeнь рiзкo знижyється сaтyрaцiя, хвoрi нe мoжyть сaмoстiйнo дихaти, їх пeрeвoдять у рeaнiмaцiю. Слід зазначити, що вірус омолодився і тепер здебільшого недуга вражає людей від 30-40 років.


Meдики прoгнoзyють рiзкe пoгiршeння eпiдeмioлoгiчнoї ситyaцiї в Україні через святкування річниці Хрещення Київської Русі. На масову ходу, яку провела в столиці Православна церква Московського патріархату, з’їхалися десятки  тисяч вірян не тільки з усіх куточків України, а й з Росії, де вірус розгулявся чи не найбільше. Звісно, що на такому велелюдному заході ніхто не дотримувався ніякої соціальної дистанції, та й маски були одягнені лише на поодиноких учасниках.


Лікар-імунолог Борис Донськой, кандидат медичних наук, говорить, що повертатися до звичайного життя можна тільки в тому випадку, коли рівень щеплення буде достатнім. Наразі це найефективніший інструмент захисту проти ускладнень від коронавірусу. «На жаль, кількість вакцинованих серед такого контингенту надзвичайно невелика. А подібні події наближають спалах захворюваності, роблять для нього сприятливе підґрунтя. Тому ми почуємо відлуння подібних зборищ зростанням захворюваності», — говорить вiн.

Локдауну не уникнути?

Уряд наразі не планує посилювати карантинні заходи, всі області перебувають у «зеленій» зоні. Однак у вересні очікують масштабний спалах «Дельти», тож локдауну, ймовірно, не уникнути.
Тим часом Україна посилює правила в’їзду. Нові вимоги торкнуться не тільки іноземців, а й українців. Тепер для мандрівників, які прибули з Португалії, Росії, Великої Британії чи Індії й перебували на території цих держав понад 7 днів, після проходження експрес-тестування на кордоні встановлено ще й обов’язкову 14-денну самоізоляцію без права її дострокового завершення. Такі умови для всіх громадян, незалежно від того, вакцинувалися вони чи ні.


Ті українці, які подорожували іншими країнами і щеплені хоча б однією дозою, зможуть повернутися додому без проходження самоізоляції.


Стосовно іноземців, їм для в’їзду в Україну потрібно мати страховий поліс від COVID-19, негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус або сертифікат вакцинації, причому тільки тими препаратами, які затверджені ВООЗ: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, COVISHIELD, CoronaVac, Sinopharm, Janssen. Довідка про щеплення «Спутник V» не дає права на в’їзд.
Якщо цих документів немає, іноземець повинен встановити додаток «Вдома» , і йому дадуть можливість зробити ПЛР-тест протягом наступних 72 годин.


У зоні ризику — пенсіонери, тож імунологи пропонують вакцинувати їх максимально. Статистика показує, що серед літніх людей та осіб із хронічними хворобами — смертність від коронавірусу найвища.


«Прищепимо пенсіонерів — відтермінуємо нову хвилю і зробимо мінімальну летальність», — підкреслив лікар-імунолог Борис Донськой.


У разі, якщо Україну таки накриє третя хвиля пандемії, аби навчальні заклади працювали й далі, МОЗ закликає робити щеплення. Наразі це найефективніший механізм, що зможе убезпечити від тяжких наслідків. Тож якщо 80% освітян буде вакциновано, навчальні заклади зможуть продовжувати свою роботу, навіть якщо область опиниться в жовтій чи помаранчевій зоні.


Голова МОЗ Віктор Ляшко в одному зi своїх інтерв’ю зазначив, що вакцини, які сьогодні використовують і визнані ВООЗ, запобігають середньому й важкому перебігу хвороби. За його словами, з усіх, хто отримав повний комплекс щеплень проти COVID-19, лише 8% осіб захворіли і були госпіталізовані.


Кабмін обіцяє до кінця 2021 року забезпечити країну ще 47 мільйонами доз вакцини, щоб підвищити рівень імунізації. Поставили й амбітний план — робити до 8 мільйонів щеплень щомісяця. Лише в такий спосіб удасться відтермінувати в часі третю хвилю коронавірусу.