Окупанти річок: медузи в Україні атакують не лише море, а й Дніпро

10.08.2021

У Дніпрі біля села Чехівка, це навпроти Черкас на іншому боці Кременчуцького водосховища, відпочивальники нещодавно наловили до десятка медуз.


Про це вони повідомили в соціальних мережах і виклали відповідне відео.

 

«За 10 хвилин спіймали приблизно 10 прісноводних медуз. Їх і раніше знаходили в Дніпрі біля Черкас», — написали черкащани.


І справді, вже кілька років поспіль літньої пори народ викладає в інтернеті фото та відео побачених дніпровських медуз, дивуючись такій екзотиці в наших краях.


Але, як наголошує кандидат біологічних наук, співробітник Інституту зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України Юлія Куцоконь, медузи в Дніпрі тепер нерідко трапляються. Вони зовсім не ті, які живуть у Чорному та Азовському морях.

 

Це прісноводні з ряду лімномедузи, їх називають краспедакустами. І живуть такі вільноплавні в прісних водах не лише Дніпра, а й інших водойм світу.


Біологи також стверджують, що такому розповсю­дженню прісноводних медуз сприяє спекотна погода, коли температура повітря перевищує 25 градусів.

 

Тільки те, що вони з’явилися у нашому Дніпрі, вкотре засвідчує: головна річка України міліє, заростає, цвіте зеленими водоростями і смердить, отже, якість води в ній катастрофічно погіршується.


І хоча прісноводні медузи безпечні для людини, та їх популяція, переконані біологи, зростатиме й надалі, а значить, вони з’їдатимуть харчі дніпровських риб і кількість останніх зменшуватиметься.

 

Окрім цього, прісноводні медузи можуть забивати системи забору води та гідротехнічні споруди.


 Нагадаємо, що у нашому Дніпрі люди виловлювали не лише медуз, а й рибу тилапію, кольчужного сома, рибу-голку, яка зазвичай водиться в Адріатичному морі біля Італії.