Збирали екскаваторами: чому морські курорти України цьогоріч потерпають від навали медуз

10.08.2021

Аномальне літо зі спекою, що змінюється тропічними зливами, спровокувало небувале зростання чисельності медуз, як в Азовському, так і в Чорному морях.


Висока вологість також вплинула на збільшення чисельності комарів i червоних комах, відомих під назвою «сонечко», у приморських районах Херсонської, Миколаївської та Одеської областей.


Але, за заявами екологів, ситуація з медузами досягла катастрофічних розмірів не лише через зміну клімату в цілому по Україні, а й відразу ж після того, як стали зводити Керченський міст на території тимчасово окупованого Криму.


— Збільшується солоність моря — поліпшуються умови для розвитку медуз. А рівень солоності пов’язаний iз багаторічним зменшенням стоку річок Дону та Кубані, — пояснив професор Херсонського державного університету Ігор Пилипенко. — У зв’язку з цим усі механізми вирішення проблеми — на території Росії, де формується основна маса прісної води, що створює водний режим Азовського моря.


Зростання кількості медуз учені пояснюють збільшенням концентрації солі в морi. На території України в Азовське море впадає обмежена кількість річок — вони мають сукупний річний стік близько 4 кубічних кілометрів, тоді як сукупний стік прісної води з території Росії становить 35-40 кубічних кілометрів на рік.


Підвищення популяції медуз — це проблема не тільки для курортного відпочинку, хоча, безумовно, це серйозний дискомфорт, адже укус навіть звичайної чорноморської медузи — явище не з приємних.

 

Ситуація катастрофічно скорочує харчову базу для риб, які також споживають планктон. Щоб медуз стало менше, необхідно, щоб у морі було більше риби, яка споживає планктон.

 

На думку екологів, необхідно не просто регулярне зариблення українських водойм, а й обмеження вилову риби.


Та попри навалу медуз, відпочивальникiв на курортах у Херсонській області літом 2021 року стало навіть більше, ніж у минулому сезоні відпусток.


— Медузи зіпсували нам настрій, але надихає кришталево чиста вода у Чорному морі, — поділилася враженнями туристка Марія з Київської області. — Ми знайшли порятунок у можливості помандрувати по історично значимих місцях. Наприклад, оглянули острів Джарилгач, відвідали з дітьми дельфінарій, побували в заповіднику «Асканія-Нова».


Крім Чорного моря, всюдисущі медузи заполонили акваторію й Азовського моря.


Цього літа їх бачили на таких курортах, як Бердянськ, Кирилівка, а також у Приморському Посаді (село в Мелітопольському районі Запорізької області).


За словами очевидців, людей на пляжах це сусідство не особливо злякало, бо можна було спокійно плавати на надувних матрацах, адже головне — це змінити обстановку та встигнути зміцнити імунітет до початку осені.