Додому з браслетом: екссуддю Миколу Чауса не триматимуть під вартою

06.08.2021

Історія з колишнім суддею Дніпровського суду Києва Миколою Чаусом, якого підозрюють у хабарництві, змогла перетворитися вже трохи не на анекдот.

 

Наприклад, народ у соціальних мережах жартує: «На Чаусові залишили труси за ініціативи президента!»


Поки люди іронізують, фігуранта відправили під цілодобовий домашній арешт із зобов’язанням носити електронний браслет.

 

Суддя Вищого антикорупційного суду Володимир Воронько 4 серпня не задовольнив клопотання детектива НАБУ, який просив призначити Миколі Чаусу тримання під вартою. Перебувати колишній суддя має за місцем реєстрації.


Засідання щодо обрання запобіжного заходу було закритим. Відповідне клопотання подали слідчі СБУ, його ж підтримала прокуратура та детектив НАБУ. 

 

Одразу після початку засідання захист Миколи Чауса клопотав про відвід судді, отримавши у підсумку відмову.


Нагадаємо, НАБУ повідомило днем раніше, що його детективи затримали колишнього суддю Миколу Чауса у лікарні «Феофанія» і вручили йому клопотання про обрання запобіжного заходу. Опісля його привезли у слідчий ізолятор СБУ.  


За фактом вимагання та одержання великого хабаря суддею Дніпровського суду Києва Миколою Чаусом НАБУ з 2016 року розслідує кримінальне провадження.

 

Ще у 2017 році суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Проте тоді екссуддя переховувався у Молдові, де просив політичного притулку, втім йому відмовили. Після того Миколу Чауса мали повернути в Україну.

 

Проте у квітні цьогоріч його викрали з Молдови, а 30 липня виявили в селі Мазурівка на Вінниччині. Причетність до цього закидали українським правоохоронцям, про що «УМ» детально писала.


Справу щодо викрадення Миколи Чауса, де він є потерпілим, розслідує СБУ. Начебто через це він і перебував у Службі безпеки після того, як його знайшли. В офісі генпрокурора заявили, що працюють над тим, щоб НАБУ та СБУ могли розслідувати справи за участі екссудді, оскільки вони мають різну підслідність.

 

Тетяна МИРОНЕНКО