Мельдонієва перепона: через позитивну допінг-пробу Олег Верняєв не поїде на Олімпіаду

20.07.2021
Мельдонієва перепона: через позитивну допінг-пробу Олег Верняєв не поїде на Олімпіаду

Олег Верняєв каже, що нині проходить випробування на свою міцність. (Фото з сайту unian.net.)

Емоції, з якими спортсмени змагатимуться на цьогорічній Олімпіаді в Токіо, матимуть яскраву особливість, адже вперше в історії Ігор олімпійцям доведеться виступати на порожніх аренах.

 

І хоча президент МОК Томас Бах обіцяє, що завдяки сучасним інженерним технологіям атлетам влаштують акустичний ефект «повних трибун», повністю нейтралізувати душевний негатив, пов’язаний з коронавірусом, буде неможливо.


Уже зараз із різних куточків світу лунають повідомлення про те, що, готуючись до вильоту в Японію, хтось зі спортсменів отримав позитивний тест на коронавірус і не зможе взяти участь в Іграх. Так само тестуватимуть олімпійців і в Токіо, тож хвилювань про можливе інфікування коронавірусом не уникнути.


Додатковими факторами, спроможними відволікати увагу спортсменів від медальних баталій, будуть і заходи, спрямовані організаторами Ігор на дотримання учасниками антидопінгових норм і правил.


Представники Міжнародного олімпійського комітету разом із фахівцями Всесвітньої антидопінгової агенції уже не раз наголошували, що в останні роки вони суттєво посилили контроль за дотриманням атлетами Антидопінгового кодексу.


На жаль, в останні роки регулярно доводилося чути неприємні повідомлення зі штаб-квартири МОК про позбавлення вітчизняних спортсменів виграних ними олімпійських нагород.

 

Загалом, подібних історій в українському спорті зібралося вже більше десятка. Штовхальник ядра Юрій Білоног, багатоборка Людмила Блонська, борець Василь Федоришин, п’ятиборка Вікторія Терещук, важкоатлети Ольга Коробка, Юлія Калина та Олексій Торохтій — усі вони через позитивні допінг-проби були позбавлені своїх олімпійських нагород та титулів.


У неприємну історію, пов’язану з допінгом, потрапив ще один знаний вітчизняний олімпієць — чемпіон Літніх ігор-2016 у Ріо, гімнаст Олег Верняєв.


Як грім серед ясного неба на початку року пролунала інформація про його відсторонення від міжнародних змагань. При цьому у вітчизняній гімнастичній збірній до останнього сподівалися на успішне завершення справи Олега.

 

Усю процедуру дисциплінарного розгляду гімнастична спільнота України тримала в секреті, намагаючись уникнути великого розголосу.


Проте відсутність Верняєва в заявці української збірної на Токіо-2020 потребувала пояснень, і днями Олег виклав усі деталі своєї справи.

 

«Арбітраж Європейської федерації гімнастики прийняв рішення, що концентрація мельдонію, знайденого в моєму організмі, достатня для того, аби дискваліфікувати мене на чотири роки, починаючи з листопада 2020-го. Тому на Олімпіаду в Токіо я не їду. Однак рішення GEF підлягає оскарженню, і я вірю, що вища спортивна судова інстанція розставить усе на свої місця, адже я переконаний, що моєї провини тут немає», — написав у своєму інстаграмі Верняєв.

 

Водночас знаний гімнаст обіцяє не опускати руки і гідно пройти це складне для нього випробування.