Коли здоровому не болить: як Рада провалила узаконення медичного канабісу

16.07.2021

...«На це неможливо було дивитися, — розповідала мені знайома, в якої в страшних муках помирала від онкології мама. — Кілька місяців нестерпного болю, кілька місяців сліз, вона за всі свої 64 роки життя не плакала стільки, як перед смертю.

 

Паліативна допомога в нас практично відсутня, ефективних ліків нема, та ще й дістати їх важко.

 

А біль не має перерв ні на сон, ні на обід. Він постійний. Щоб полегшити страждання рідної людини, мусила нелегально купувати наркотики, щоразу ризикуючи загриміти за ґрати. Два роки минуло, як мами нема, а пам’ятаю все, як сьогодні. Страшно подумати, що колись, можливо, таке саме чекає на мене».


Ця історія згадалася після того, як у Верховній Раді народні депутати не підтримали важливий законопроєкт №5596, що передбачав легалізацію медичного канабісу.

 

Хоча в цей день біля будівлі парламенту відбулася акція на підтримку документа «Зупиніть наш біль: зараз у нас є лише «Потерпін».


Ліків на основі медичних конопель потребують онкохворі, діти з фармрезистентними формами епілепсії, пацієнти, що потребують паліативної допомоги, а також ветерани війни з посттравматичним стресовим розладом.

 

Для них це шанс на життя, а не тортури болем. Проте надії важкохворих не справдилися: Рада відправила документ №5596 на доопрацювання. За це проголосували 240 депутатів.

 

Печерні аргументи лідерки фракції «Батьківщина» Юлії Тимошенко, що, легалізуючи медичний канабіс, Україна «легалізує наркоторгівлю», виявилися переконливішими.


«Я знаю, що Україна легалізує медичний канабіс. І це станеться в історично короткий термін. Неуникно. Проблема в тому, що кожен рік затримки — це люди, які кричать від болю, це люди, які потайки вирощують коноплі та купують у бариг, це бариги, які наживаються з цих людей, це змарновані можливості створити в українській економіці галузь медицини, яка в сусідній Польщі за п’ять років приноситиме прибутки на сотні мільйонів євро.

 

Ми втрачаємо час, ми мучимо людей, ми саджаємо невинних, ми втрачаємо гроші. І над всім цим стоять зойки Максима Бужанського та Юлії Тимошенко про медичний канабіс, який завтра будуть продавати під школами. В мене просто голова не витримує такі ступені паскудства, лицемірства, ідіотизму», — написав у фейсбуці активіст партії «Демократична сокира» і учасник акції під Радою Марк Савчук.


До речі, восени питання про медичний канабіс було винесене на так зване президентське опитування, що відбувалося паралельно з місцевими виборами. 60% людей легалізацію підтримали. Проте монобільшість так і не змогла забезпечити необхідну кількість голосів. І поки законопроєкт доопрацьовують, комусь дійсно дуже болить. А комусь боляче від того, що нічим не може допомогти рідній людині...